Vizita lui Lavrov în Serbia a fost anulată. Moscova explică de ce: ”Nu stăpânim încă teleportarea"

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov

Ministerul rus de Externe a confirmat că Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru nu au acordat permisiunea de survol pentru avionul ministrului rus de externe.

Ministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi-a anulat o vizită de două zile în Serbia, planificată mai demult.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian, potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti, relatează Agerpres.

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: "Aceste informații sunt adevărate. (...) Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea".

Premierul sârb Ana Brnabic a declarat duminica mai devreme pentru TV Pink, un canal media pro-guvernamental, că situația privind vizita lui Lavrov este „extrem de complicată”.

Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei.

Lavrov urma să efectueze luni şi marţi o vizită în Serbia, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări.

Biroul lui Vučić a anunțat duminică după-amiază că se va întâlni luni dimineață cu ambasadorul Rusiei la Belgrad , Alexander Bocan-Harcenko , dar subiectele conversației nu au fost menționate, în timp ce presa din Belgrad a speculat că aceasta ar putea fi o „situație complicată” legată de vizita lui Lavrov.

Sâmbătă, înaintea acestei vizite, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că desfăşoară o "politică criminală" în Balcani - îndeosebi în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo. În opinia sa, Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina "cultura, tradiţia şi moştenirea lor". Totodată, şeful diplomaţiei ruse a apreciat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt.

Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina şi constituie unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei de pe Bătrânul Continent. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel