”Vedem începutul sfârșitului Federației Ruse. Vor pierde”. Ben Hodges, fost șef al trupelor SUA în Europa: Poate e timpul ca Ucraina și Moldova să rezolve ”problema transnistreană”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Ben Hodges și Ursula von der Leyen / flickr, U.S. Army Europe
Foto: Ben Hodges și Ursula von der Leyen / flickr, U.S. Army Europe

Fostul comandant al forțelor americane în Europa, Ben Hodges, consideră că poate a sosit momentul ca Moldova și Ucraina să rezolve împreună problema transnistreană.

Generalul în retragere al Armatei SUA și fost comandant al Armatei SUA în Europa, Ben Hodges, consideră că ar putea fi „timpul ca Ucraina și Moldova să rezolve problema transnistreană”.

Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că „orice acțiuni care vor reprezenta o amenințare” pentru armata rusă din Transnistria ocupată, vor fi considerate de Kremlinul  drept  ”un atac”, reluând, de asemenea, binecunoscutul clișeu propagandistic legat de presupusa ”rusofobie” și influența Occidentului asupra Moldovei.

”Poate că a venit momentul ca Ucraina și Moldova să rezolve problema transnistreană. Kremlinul nu se poate opune acum. Chiar vor locuitorii din Transnistria să fie înlănțuiți de cadavrul care este acum Federația Rusă? Există speranță pentru un viitor luminos pentru ei?” se întreabă Hodges, în mesajul postat pe Twitter.

Lavrov, conform retoricii sale obișnuite, a acuzat Chișinăul că ar fi „insuflat rusofobia” în Moldova.

Ulterior, generalul Ben Hodges a postat un nou mesaj, în care face un pronostic dur pentru Federația Rusă:

”Cred că obiectivele de război ale SUA pentru acest conflict ar trebui să includă „deimperializarea” Rusiei. Mi se pare că vedem începutul sfârșitului Federației Ruse așa cum arată astăzi. Trebuie să fim pregătiți pentru asta...nu am fost pregătiți pentru sfârșitul URSS”.

Hodges se declară șocat de starea deplorabilă în care se prezintă armata rusă: ”Am fost surprins de cât de depășite sunt forțele ruse. Toți indicatorii arată lipsa disciplinei și a dorinței de a lupta. Vor pierde”, conchide generalul.

Ocupanții au suspendat „referendumul” din cauza contraofensivei ucrainene din regiunea Herson

Colaboratorul Kyrylo Stremousov a relatat pentru TASS că ocupanții „au luat o pauză” în ceea ce privește desfășurarea unui pseudo-referendum privind „aderarea” regiunii Herson la Rusia.

„Ne-am pregătit pentru vot, am vrut să organizăm un referendum în viitorul apropiat, dar din cauza tuturor evenimentelor care au avut loc acum (contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei – n.red.), cred că că deocamdată vom face o pauză”.

Stremousov a ținut să precizeze că, chiar și fără a organiza un referendum, „Hersonul este pentru totdeauna rus”, iar oamenii sunt literalmente gata „să alerge” la pseudo-referendumul ocupanților.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel