Vecinii bulgari, sufocați de îmbrățișarea Rusiei: ”Oameni de bine” protestează la Ruse și la Sofia contra expulzării diplomaţilor ruşi

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Mai multe persoane au protestat împotriva expulzării unor diplomați ruși din Bulgaria.

Un protest împotriva expulzării diplomaţilor ruşi din Bulgaria a avut loc, joi seară, la Ruse, anunță Rador.

Cetăţeni bulgari şi ruşi s-au adunat în faţa Monumentului Libertăţii, cerând anularea deciziei de expulzare.

Reprezentanţi ai Partidului Socialist Bulgar şi Văzrajdane s-au alăturat protestului.

Participanţii au descris expulzarea diplomaţilor ruşi ca fiind fără precedent şi o ameninţare la adresa bunelor relaţii dintre cele două ţări.

Un protest intitulat "Bulgaria nu doreşte război împotriva Rusiei" a adunat în faţa Catedralei "Aleksandăr Nevski" din Sofia cetăţeni nemulţumiţi de expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi din Bulgaria, joi seară.

Organizatorul demonstraţiei a fost "Rusofili pentru renaşterea patriei", care a definit acţiunile guvernului bulgar ca fiind rău intenţionate şi fac rău poporului bulgar, economiei, turismului.

Potrivit acestora, nu a fost prezentată nicio dovadă a legăturilor dintre diplomaţi ruşi şi servicii.

Boiko Borisov, a declarat că partidul său sprijină acţiunile cabinetului în legătură cu decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi din Bulgaria. "Până la încheierea războiului din Ucraina, toate acţiunile guvernamentale legate de 'agresorul Rusia' trebuie susţinute", a precizat Borisov.

"Guvernul nu trebuie să facă niciun pas înapoi. Beneficiază de sprijinul nostru deplin, pentru că aceasta ar însemna capitulare, ar însemna renunţarea la suveranitate. Şi nu ar trebui să facem asta", a adăugat Borisov. Liderul GERB a menţionat că trebuie continuată direcţia şi acţiunile de expulzare a diplomaţilor ruşi, pentru că aceasta este alegerea poporului bulgar. Poporul bulgar a ales un guvern condus de Kiril Petkov şi, deoarece, aceasta este decizia guvernului, ea va fi susţinută de partidul GERB.

Proceduri pentru un nou guvern

Preşedintele Bulgariei înmânează mandatul de formare a guvernului reprezentantului "Continuăm Schimbarea"

Foto:Kiril Petkov

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, înmânează mandatul de formare a guvernului candidatului la funcţia de prim-ministru desemnat de partidul "Continuăm Schimbarea" (PP).

Continuăm Schimbarea este principala formațiune politică, avându-l ca lider pe fostul premier Kiril Petkov.

Înainte de înmânarea mandatului de formare a guvernului, şeful statului a desfăşurat consultări politice cu cinci dintre cele şapte formaţiuni parlamentare. PP şi Partidul Socialist Bulgar nu au participat la discuţii, din cauza actualizării bugetului în Adunarea Naţională.

În cadrul consultărilor, partidele GERB, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi şi "Văzrajdane" s-au pronunţat pentru alegeri anticipate.

Prăbușirea fostului guvern

După numai șase luni, Parlamentul bulgar a votat pentru căderea guvernului liberal pro-european de stânga al lui Kirill Petkov.

Cel mai probabil Bulgaria se confruntă cu a patra sesiune de alegeri din ultimele 15 luni.

Kiril Petkov, liderul partidului foarte pro-Bruxelles Continuăm pentru schimbare, a dat vina pe „brațul lung al Moscovei” și pe mafia locală pentru căderea guvernului său, căruia i-a „declarat război până la exterminare” după preluarea puterii. .

Prim-ministrul în funcție i-a transmis public ambasadorului rus la Sofia că el este responsabil pentru noua criză politică și că Moscova și-a activat marionetele pro-Moscova din partidul ”Renașterea”.

Petkov, care a ajuns la putere doar în urmă cu șase luni, a fost votat în urma promisiunilor sale de a lupta împotriva corupției endemice. Totuși, după invazia Ucrainei de către Rusia, linia neobișnuit de dură a Sofiei împotriva Kremlinului nu a găsit ecoul scontat printre cetățenii bulgari, țara vecină fiind statul cu cel mai puternic sentiment pro-rus dintre toate statele foste comuniste.

La moțiunea de cenzură, aproximativ 123 de parlamentari din 239 din parlament au votat împotriva cabinetului Petkov.

„Acest vot este un pas mic de-a lungul drumului foarte lung pe care îl avem în față. Promit că vom continua bătălia pentru a recâștiga țara și, într-o zi, vom avea o Bulgarie fără păpușari, fără mafie — o țară europeană normală”, a spus premierul demisionar, într-un discurs susținut în fața Adunării Naționale.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel