Valeriu Stoica: Geoană ar vrea la prezidențiale. Fostul lider PSD: Sunt necesare mai multe condiții. Nu îmi fac vânt cu coada

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Valeriu Stoica a vorbit despre șansele unui candidat susținut de PSD la alegerile prezidențiale.

Fostul ministru al justiției, Valeriu Stoica, a declarat la Digi24 că nu exclude o candidatură a lui Mircea Geoană susținută de sociali democrați.

La PSD lucrurile sunt mai confuze. Dacă urmăresc prezența lui Mircea Geoană în spațiul media din România, s-ar putea ca el să dorească să candideze. Nu știu dacă PSD ar dori să îl accepte ca propriul candidat. Este o variantă posibilă. S-au vehiculat și alte variante, cum ar fi ministrul sănătății”.

Totuși, Valeriu Stoica nu crede că Mircea Geoană va putea să scape de eticheta ”PSD”, chiar dacă va avea o candidatură independentă. ”Tot PSD va fi. Este un candidat din afara partidului, ca formulă demagogică”, este de părere fostul ministru al justiției.

Acesta preconizează că șansele unui candidat PSD ca să ajungă Președintele României sunt destul de mici. ”Va fi greu să fie o coaliție anti-PNL mai puternică decât o coaliție anti-PSD în turul doi”, spune liberalul.

Mircea Geoană, despre o posibilă candidatură

”Am o obligație față de NATO. Nu am voie să mă las dus către altceva. Chiar cred că trebui să-ți faci datoria bine, acolo unde ești. Dacă vor fi atunci condițiile (pentru candidatură n.r.), ne gândim.

Unu, nu sunt în predispoziția mentală și etică să mă apuc să-mi fac vânt cu coada atâta timp cât am un job atât de important la NATO și doi, sunt vaccinat cu politica românească și nu mai sar la fentă. De aceea, hai, să avem răbdare.

Lumea discută, e normal, înțeleg nevoia de soluții și nu mă deranjează că numele meu este vehiculat, dar am nevoie să îmi termin treaba aici și trebuie să se întrunească anumite condiții, de natură politică, climat public. Nu sunt orbit de chestiunea asta”, declara Mircea Geoană, luna trecută, în podcastul Fain & Simplu cu Mihai Morar.

Situație atipică

În ceea ce privește viitoarele alegeri pentru președintele României, Valeriu Stoica remarcă o situație diferită față de precedentele alegeri prezidențiale.

De la Ion Iliescu, încoace, niciun candidat de stânga n-a mai câștigat. Din fericire, la alegerile prezidențiale nu este sistemul de la primari. Ca urmare, va fi un tur doi și inerția electorală, conturată în ultimele două decenii, ne arată că în turul doi se votează anti-PSD. Numai că acum situația este diferită și nu știu dacă această inerție electorală va mai funcționa. Spun asta pentru că acum este o fractură a electoratului anti-PSD, care s-a fragmentat anti-PSD și anti-PNL, adică există și un electorat anti-PNL. E greu de spus că, în turul doi, se va face o coaliție spontană anti-PSD”. 

Referindu-se la situația din PNL, Valeriu Stoica îl vede pe Nicolae Ciucă drept singurul candidat cu șanse la Președinția României.

”Nicolae Ciucă este o variantă posibilă de candidat la președinția României. Ca să fie un candidat cu șanse reale, mai trebuie încă să învețe. A doua problemă este legată de performanța la guvernare. În acest moment, nu văd un candidat mai credibil pentru poziția aceasta.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel