Ungaria rupe rândurile și ACCEPTĂ plata în ruble. Reacția Kievului: Negocieri purtate la Budapesta, propuneri CINICE

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Viktor Orban a anunțat ceea ce toată lumea bănuia: Ungaria e gata să plătească în ruble pentru gazul rusesc.

Gestul făcut de Orban a stârnit imediat rumoare la Kiev, care a declarat că în acest fel Ungaria îl ajută pe Putin să continue agresiunea împotriva Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a declarat că regimul Orban riscă să scindeze unitatea Europei în privința sancțiunilor asupra Rusiei.

„Campania politică a partidului de guvernământ al Ungariei în timpul alegerilor parlamentare s-a bazat pe intimidarea maghiarilor prin amenințarea cu răspândirea războiului Rusiei pe teritoriul Ungariei”, a subliniat Nikolenko.

„Reticența conducerii maghiare de a recunoaște responsabilitatea incontestabilă a Rusiei pentru atrocitățile armatei ruse din Bucha, Irpen, Gostomel și alte așezări înseamnă să întărească în mod conștient sentimentul de impunitate al Rusiei și să o încurajeze să comită noi atrocități împotriva ucrainenilor”, a spus el.

El a adăugat că declarațiile conducerii maghiare despre disponibilitatea de a plăti pentru gazul rusesc în ruble aparțin aceleiași categorii.

"Rusia încearcă să convertească plățile pentru livrările de gaz către Europa în moneda națională pentru a salva economia rusă pe fondul sancțiunilor internaționale. Mașina militară rusă are nevoie de resurse pentru a continua războiul împotriva Ucrainei", a spus Nikolenko.

"În acest context, considerăm declarația de disponibilitate de a plăti pentru gazul rusesc în ruble o poziție neprietenoasă față de țara noastră. Asemenea declarații contrazic și poziția consolidată a Uniunii Europene, care a refuzat să satisfacă capriciul Rusiei", a spus Nikolenko.

Purtătorul de cuvânt a menționat că ucrainenii și maghiarii sunt uniți prin secole de legături istorice, politice, economice și culturale, iar Ucraina găzduiește aproximativ 150.000 de ucraineni maghiari. „În același timp, logica care îi ghidează în prezent pe politicienii din Budapesta, jucând în politica agresivă a Rusiei, este dăunătoare ambelor popoare”, a adăugat diplomatul.

„În acest context, propunerile de a purta discuții de pace între Ucraina și Rusia la Budapesta par cinice. Dacă Ungaria dorește cu adevărat să ajute la încheierea războiului, iată cum să o faceți: opriți distrugerea unității în UE, sprijiniți noi sancțiuni anti-ruse, oferiți asistență militară Ucrainei, nu creați surse suplimentare pentru finanțarea mașinii militare ruse”, a spus Nikolenko.

El a adăugat că niciodată nu este prea târziu pentru a ajunge pe partea dreaptă a istoriei.

Se va aminti că Ungaria nu sprijină închiderea cerurilor asupra Ucrainei, refuză să ofere teritoriu pentru tranzitul ajutorului militar către Ucraina și s-a pronunțat împotriva embargoului petrolier împotriva Rusiei.

De ani de zile, guvernul Orban a reacționat cu reținere la agresiunea declanșată a Rusiei împotriva Ucrainei, menținând contacte strânse cu Kremlinul.

Un număr de țări UE au condamnat deja poziția Budapestei. De exemplu, președintele polonez Andrzej Duda l-a acuzat pe Orban că face economia țării aproape dependentă de Rusia. Iar ministrul apărării al Republicii Cehe, Jan Chernochov, a sabotat summitul șefilor departamentelor de apărare ale Grupului de la Vișegrad.

Prietenul lui Putin, premierul ungar Viktor Orban, a câștigat alegerile duminică (3 aprilie). Partidul său Fidesz, cu peste 98% din voturi, a numărat 53,1% din voturi. Într-un discurs adresat alegătorilor, el l-a numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski adversarul său politic .

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel