Un submarin nuclear rusesc, în ”curtea” NATO. Italienii s-au alarmat: „Există o singură misiune”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Submarinul poate transporta până la 40 de rachete de croazieră Kalibr cu o rază de acțiune de 1.600 de mile, fiecare dintre acestea putând transporta un focos nuclear

Un submarin nuclear rusesc, cel mai bun din arsenalul marinei ruse, a ”zburat” în Marea Mediterană, relatează IBT

Potrivit analistului de apărare HI Sutton informațiile venite din surse deschise sugerează că un submarin nuclear rus operează în Adriatica, lângă Italia. Se presupune că misiunea sa este de a distrage atenția forțelor NATO de la războiul din Ucraina.

Vorbim despre submarinul Severodvinsk, cel mai bun submarin de atac al Marinei Ruse, care are tehnologie stealth de neegalat, spun rușii, apărare activă anti-torpilă și capacitate antiaeriană. Submarinul, lansat la apă în 2013, poate transporta până la 40 de rachete de croazieră Kalibr cu o rază de acțiune de 1.600 de mile - fiecare dintre acestea putând transporta un focos nuclear.

Potrivit rapoartelor, nu se știe cu exactitate de când operează submarinul în regiune și cât timp va mai rămâne în preajma coastelor Italiei. Submarinul este probabil dislocat acolo pentru a înlocui crucișătorul din clasa Slava, Mareșal Ustinov, care a părăsit Marea Mediterană pe 24 august și a fost văzut navigând spre Marea Britanie.

Potrivit lui Sutton, mutarea crucișătorul Mareșal Ustinov către Marea Britanie ar servit probabil la distragerea atenției în timp ce submarinul Severodvinsk s-a strecurat în Marea Mediterană.

Între timp, guvernul italian a confirmat și prezența unui submarin în regiune. Italia afirmă că „sunt cunoscute mișcările unităților ruse în Marea Mediterană” menționând în continuare că „submarinul în cauză tranzitează apele internaționale fără a încălca suveranitatea zonei de coastă”.

În ciuda avantajului său numeric, Rusia a suferit pierderi navale devastatoare în războiul său cu Ucraina. Cel mai simbolic caz este crucișătorul Moscova, care ar fi fost lovit de două rachete Neptune, pe 13 aprilie, și scufundată a doua zi.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel