Ultimul diplomat EVACUAT din Mariupol: Ce am văzut, sper să nu vadă nimeni vreodată. Orașul va fi pe listă cu Alep, Groznîi, Leningrad

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Consulul General al Greciei la Mariupol este ultimul oficial european care s-a evacuat din oraș. Călătoria până la ieșirea din Ucraina a durat patru zile.

Consulul general grec Manolis Andrulakis, ultimul diplomat UE evacuat din asediul Mariupol, a declarat că orașul reumplea o serie de locuri despre care se știe că au fost distruse în războaie.

El a vorbit despre mii de civili ucraineni uciși.

Toată infrastructura, distrusă în primele 3-4 zile de asediu 

„Ce am văzut, sper că nimeni nu va vedea vreodată...

Ceea ce se întâmplă acolo este o tragedie. Mariupol va fi inclus pe lista orașelor care au fost complet distruse de război, nu trebuie să le numesc - este Guernica, Coventry, Alep, Groznîi, Leningrad”.

Andrulakis a explicat cât de repede a fost distrus orașul.

”În acest moment, civilii sunt loviți orbește și neputincios”, a spus el, dezvăluind că a fost martor la scene greu de privit.

În primele 3 sau 4 zile de asediu al Mariupolului, toată infrastructura a fost distrusă. În ultimele 10-12 zile, nu mai aveam apă curentă, comunicații sau electricitate. Nimeni nu putea să aducă în oraș lucrurile necesare: carburant, mâncare, produse de prim ajutor etc. Sunt foarte multe victime ale bombardamentelor în orb, nu este o acțiune de precizie. Până am plecat noi, Crucea Roșie nu avea acces în oraș”, a povestit oficialul grec.

Andrulakis a ajutat zeci de greci și etnici greci să evacueze din orașul devastat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Am încercat să salvăm cât mai mulți expatriați am putut”, a spus Androulakis, adăugând că ”eroii sunt oamenii care au rămas acolo și vor încerca să-și facă viața de la zero”.

După un drum de 4 zile prin Ucraina, Consulul grec a ieșit din țară prin Republica Moldova, apoi a ajuns în România, împreună cu alți 10 cetățeni greci.

Consulul grec rămăsese ultimul diplomat occidental care a mai stătea în oraș, acesta părăsind Mariupolul abia pe 15 martie și a ajuns la Atena duminică, 20 martie. 

Potrivit Ministerului grec de Externe, Andrulakis a fost ultimul diplomat UE care a părăsit Mariupolul, acolo unde locuitorii sunt bombardați masiv de armata rusă de mai bine de două săptămâni. Peste 80% din oraș este în ruine.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel