Interzicerea URANIULUI din Rusia. Statele UE care cer OPRIREA importurilor

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: pixabay, Alexandre Loureiro
Foto: pixabay, Alexandre Loureiro

Interzicerea importului de combustibil nuclear din Rusia, o posibilitate reală.

Mai multe state din UE ar dori interzicerea importului de combustibil nuclear pentru centralele nuclear, dar și oprirea proiectelor care implică o filială a Rosatom, relatează publicația Politico, citând informații de la cinci diplomați europeni. 

Sancțiunile împotriva energiei nucleare a Rusiei au fost discutate în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE și europeni la începutul acestei săptămâni.

Inițiatorii: Polonia, statele baltice + Germania

Principalii inițiatori ai unor astfel de măsuri sunt Polonia și țările baltice, așa cum au sugerat un număr de europarlamentari.

Un diplomat a declarat că că acestor state li s-a alăturat și Berlinul, ambasadorul Germaniei afirmând că țara sa nu numai că va sprijini embargoul petrolului, ci și va interzice Rusiei să importe combustibil nuclear.

Sprijinul Germaniei, una dintre cele mai influente țări ale blocului comunitar, face ca acești pași să fie mai probabili.

Abandonarea combustibilului nuclear rusesc nu va veni însă fără complicații: UE importă aproape tot volumul necesar de uraniu din țări terțe. Rusia este al doilea cel mai mare furnizor după Niger, cu 20% din importurile sale. 

Decizie îmbrățișată de Germania

Discuțiile vor fi complicate și de poziția radical diferită față de energia nucleară a celor doi membri puternici ai blocului, Germania și Franța.

Dacă, în ceea ce privește furnizarea de arme către Ucraina, Germania era țara care a amânat cel mai mult decizia, în cazul energiei nucleare lucrurile stau exact invers: Germania este un oponent ferm al energiei nucleare și dorește să închidă complet centralele nucleare existente. 

Franța, pe de altă parte, produce 70% din energia sa din centralele nucleare și intenționează să reducă utilizarea combustibililor fosili și să compenseze cu energia nucleară abandonarea resurselor energetice ale Rusiei prin construirea a încă 14 reactoare nucleare până în 2050. 

Principalii furnizori de uraniu ai Franței sunt Kazahstan și Niger, nu Rusia, dar Rosatom are o filială la Paris. De asemenea, Franța cooperează cu Rosatom într-o serie de proiecte, mai spune publicația citată. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel