Ucraina va participa la summitul G20 în funcţie de ''componenţa'' acestuia, afirmă Zelenski

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus miercuri omologului său indonezian Joko Widodo, aflat în vizită la Kiev, că participarea ţării sale la summitul G20 care se va desfăşura în noiembrie în Indonezia va depinde de ''situaţia de securitate a Ucrainei şi de componenţa'' acestui summit, aluzie la dorinţa Ucrainei şi a ţărilor occidentale ca preşedintele rus Vladimir Putin să nu participe.

Zelenski i-a mulţumit în faţa presei omologului său indonezian pentru invitaţia personală primită de a participa la summit, deşi Ucraina nu este membră a G20, potrivit Agerpres.

Preşedintele ucrainean nu l-a menţionat direct pe Putin, dar participarea acestuia din urmă la summitul ce va avea loc în insula Bali şi care a fost confirmată de Kremlin a stârnit controverse diplomatice.

Indonezia, care deţine preşedinţia rotativă a G20, a adoptat o poziţie neutră faţă de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei şi i-a adresat lui Putin invitaţia pentru summit înaintea lansării invaziei ruse în februarie, iar apoi a rezistat în faţa presiunilor statelor occidentale, inclusiv ale SUA, de a revoca această invitaţie.

Aceste presiuni au condus pe de altă parte şi la invitaţia pe care Joko Widodo i-a adresat-o acum lui Volodimir Zelenski de a participa la summitul din 15-16 noiembrie.

Premierul italian Mario Draghi a declarat marţi, după o discuţie cu preşedintele indonezian, că acesta din urmă a exclus o prezenţă fizică a lui Putin la summitul G20, dând de înţeles că liderul de la Kremlin ar putea totuşi să participe prin videoconferinţă.

Nu domnul Dragi este cel care decide în această chestiune, a replicat unul dintre consilierii preşedintelui rus, Iuri Uşakov. Am primit invitaţia şi i-am răspuns pozitiv, a precizat acesta.

Preşedintele indonezian se va întâlni joi la Moscova şi cu Vladimir Putin.

Scholz spune că liderii G7 vor participa la summitul G20 chiar dacă va fi prezent și Putin. Și Zelensky e invitat special

Kremlinul a declarat luni că Putin va participa la summitul G20, punându-i într-o dilemă pe liderii grupului G7 al celor mai industrializate economii, deoarece aceștia urmăresc atât să cimenteze legăturile cu economiile emergente din grupul G20 cât  și să îl izoleze șa nivel internațional pe liderul rus.

Scholz a spus marți că a existat ”o mare unanimitate în toate discuțiile” la reuniunea liderilor G7.

”Prin urmare, așa cum stau lucrurile astăzi, decizia statelor care au fost adunate aici ar fi să participe la summit”, a declarat Scholz reporterilor la o conferință de presă.

Liderii nu se așteaptă ca Putin să apară personal

Premierul italian Mario Draghi a declarat marți că președintele indonezian Joko Widodo, a cărui țară găzduiește summitul G20, le-a spus liderilor G7 că Putin va participa la summit printr-o conferință video.

Întrebat despre potențialele garanții de securitate pe care Germania și alți aliați occidentali le-ar putea oferi Ucrainei ca parte a unui potențial viitor acord de pace cu Rusia, Scholz a spus că liderii G7 au ”aprofundat” discuțiile pe acest subiect dar în acest moment nu poate oferi nimic concret, potrivit Politico.

”Vrem ca Ucraina să-și poată apăra suveranitatea, independența și viitorul ca democrație”, a spus Scholz, jurând că va continua sprijinul militar și financiar pentru țară în războiul împotriva Rusiei.

Kremlinul spune că Putin va participa la summitul G20

Potrivit declarațiilor unui consilier a lui Vladimir Putin, acesta plănuiește să participe la summitul G20 din Indonezia din noiembrie.

În ciuda lansării unei invazii brutale pe scară largă a Ucrainei, Putin a fost invitat la întâlnirea marilor economii dezvoltate și emergente ale lumii de către președintele indonezian Joko Widodo.

Participarea lui Putin – fie în persoană, fie prin link video –  este ”prevăzută” la întâlnire, a spus consilierul Yury Ushakov. ”Mai este mult timp. Sper că pandemia va permite ca acest eveniment să aibă loc în persoană”, a adăugat el.

Într-un interviu acordat ZDF, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că: ”Trebuie să luăm în considerare foarte atent dacă paralizăm întregul G20. Eu nu susțin asta. În opinia mea, G20 este prea important pentru țările în curs de dezvoltare ca să lăsăm acest organism să fie spart de Putin”.

Volodimyr Zelensky a fost invitat și el la summitul G20

În încercarea de a promova un compromis, președintele indonezian l-a invitat și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ciuda faptului că Ucraina nu este o țară G20, potrivit DC News.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel