Ucraina, situația la zi. ”Donbasul este prioritatea zero a Moscovei”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

A 96-a zi de invazie a Ucrainei.

Rușii încearcă să pătrundă în Severodonețk - centrul administrativ și industrial al regiunii Lugansk.

Ucrainenii fac ajustări ”administrative”: ”L-am demis pe șeful SBU de zonă (șeful serviciului de informații al regiunii Harkiv - n.r). Pentru că nu a lucrat pentru a apăra orașul din primele zile ale unui război la scară largă, ci s-a gândit doar la binele personal. Care sunt motivele, vor afla oamenii legii”, a declarat Zelenski, duminică seara.

Decizia vine după vizita efectuată în regiune.

„Am avut o întâlnire cu conducerea regiunii, orașului. Le-am mulțumit pentru faptul că au fost și rămân împreună cu oamenii din Harkiv, împreună cu Ucraina. Există cooperare sută la sută: armata, poliția, primarul din Harkiv, administrația regională de stat.

Din păcate, acest lucru nu se poate spune despre conducerea locală a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Am venit, am aflat, l-am concediat pe șeful Serviciului de Securitate din regiune”, a explicat președintele.

Est - Donbas

”Eliberarea regiunilor Doneţk şi Luhansk, pe care Federaţia Rusă le-a recunoscut drept state independente, este o prioritate necondiţionată”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de televiziune francez TF1, a informat agenţia rusă de ştiri RIA.

În ceea ce privește alte teritorii din Ucraina, „oamenii din acele zone ar trebui să decidă asupra viitorului lor”, a spus Lavrov.

Oficialii din estul Ucrainei au spus că bombardamentele rusești de la Severodonețk au fost atât de intense încât încă nu este posibil să se estimeze victimele și pagubele. -

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situația militară din Donbas este foarte complicată, dar apărarea este foarte puternică și rezistă cu succes atacurilor din mai multe locuri, inclusiv din Severodonețk și Lișiceansk.

Se crede că luptele au loc pe străzi și că „întreaga infrastructură critică” a orașului a fost distrusă, a spus președintele Zelenski.

Părți din Donbas sunt controlate de separatiști susținuți de Moscova, iar în ultimele zile accentul s-a pus pe bătălia pentru Severodonețk, situată pe malul de est a râului Siversky Doneț. Rușii cuceresc treptat, Donbasul, alcătuit din regiunile Luhansk și Donețk.

Totuși, în ultima zi, nu există progrese notabile ale Rusiei în zona Severodonețk 

Apărătorii ucraineni au respins duminică atacurile rusești asupra Severodonețk, cel mai mare oraș aflat încă sub controlul lor din regiunea Luhansk, dar au suferit atacuri grele de artilerie, au declarat oficialii ucraineni.

Bombardamentul a fost atât de intens încât nu este posibil să se estimeze câte persoane au fost ucise și câte pagube au fost făcute, a declarat guvernatorul de la Luhansk, Serhiy Gaidai. Zeci de clădiri au fost distruse în ultimele zile.

„Situația a escaladat considerabil”, a spus Haidai.


SUD

Contraofensiva ucraineană aflată în desfășurare în nord-vestul Oblastului Herson nu a făcut niciun progres confirmat pe 29 mai.

Cu o zi înainte, forțele ucrainene au desfășurat un contraatac limitat în apropierea graniței dintre regiunile Herson și Mîkolaiv, forțând forțele ruse să treacă în defensivă.

Acest contraatac ucrainean este probabil destinat să perturbe eforturile Rusiei de a stabili poziții defensive puternice de-a lungul Axei de Sud.

Deși contraatacul ucrainean nu pare să preia un teritoriu substanțial pe termen scurt, va perturba probabil operațiunile rusești și va forța Rusia să trimită întăriri în regiunea Herson, care este deținută în principal de unități sub standard. Contraatacurile ucrainene pot încetini în plus eforturile Rusiei de a consolida controlul administrativ asupra sudului Ucrainei ocupate

Livrări de arme din Europa

Polonia a dat Ucrainei 18 obuziere autopropulsate AHS Crab, a informat duminică Radio Publică Poloneză, citând o sursă guvernamentală, din cauza eforturilor Kievului de a rezista atacurilor rusești din regiunea Donbas de est.

Din cauza bombardamentelor puternice din regiunile de est, Ucraina a cerut Occidentului să-i trimită mai multe arme cu rază lungă de acțiune pentru a inversa cursul războiului.

Obuzierul AHS Krab are o rază de acțiune maximă de 40 de kilometri. Agenția de știri IAR pentru radioul public polonez a raportat că Polonia a antrenat, de asemenea, aproximativ 100 de tunari ucraineni pentru a opera obuziere.

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat duminică ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.

De asemenea, Republica Cehă intenționează să trimită Ucrainei mai multe arme în valoare între 24 și 28 de milioane de euro în viitorul apropiat, a anunțat ministrul Apărării, Jana Chernohova, pentru presa cehă CT, relatează duminică dpa.

„Este extrem de important să ajutăm constant”, a spus Chernochova, menționând că Praga a trimis la Kiev echipamente militare în valoare de peste 140 de milioane de euro de la începutul invaziei ruse. Ministrul a confirmat că printre echipamentele militare se numără și arme grele, dar Cernochova nu a oferit detalii exacte despre tipul și cantitatea ajutorului militar din „motive de securitate”.

Cu toate acestea, presa cehă a raportat că echipamentul includea tancuri T-72, vehicule de luptă de infanterie BMP-1, obuziere Dana și posibil elicoptere de luptă sovietice Mi-24. 


Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel