Ucraina - Rusia, episodul ”OTRĂVIREA”. Păreri ÎMPĂRȚITE: Un avertisment, un ATAC chimic sau electromagnetic. Ce rol avea Denis KIREEV

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Negocieri Rusia - Ucraina / Foto: Mihailo Podoliak, Instagram
Negocieri Rusia - Ucraina / Foto: Mihailo Podoliak, Instagram

Evenimentele petrecute în timpul negocierilor din 3-4 martie rămân încă neclare.

Omul de afaceri rus Roman Abramovici şi doi membri ai delegaţiei ucrainene de negocieri ar fi putut fi otrăviți, scriu jurnaliștii de investigație Bellingcat și publicația americană The Wall Street Journal.

Așa s-ar explica și de ce negocierile ruso-ucrainene s-au desfășurat, în mare parte, în format on-line.

WSJ subliniază că Abramovici și negociatorii ucraineni au avut simptome de otrăvire chimică suspectată după cea de-a doua rundă de discuții, din noaptea de 3-4 martie.

Simptomele includeau înroșirea ochilor, lăcrimarea constantă și dureroasă și exfolierea pielii de pe față și pe mâini.

Publicația sugerează că otrăvirea ar fi putut fi susținută de susținătorii continuării ostilităților de la Moscova , care doreau să saboteze discuțiile privind încheierea războiului.

Un purtător de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski a declarat reporterilor că nu are informații despre vreo suspiciune de otrăvire.

Potrivit experților occidentali care au studiat incidentul, este dificil de stabilit dacă simptomele au fost cauzate de arme chimice sau biologice sau de unele radiații electromagnetice.

WSJ și Bellingcat scriu că de atunci sănătatea lui Abramovici și a deputatului ucrainean Rustem Umerov s-a îmbunătățit și viața lor nu este în pericol.

Jurnalistul Bellingcat Hristo Grozev crede că scopul otrăvirii nu a fost crima, ci un avertisment,scrie Fakty.

Serviciile de informații americane nu cred că Abramovici a fost otrăvit. Problema miliardarului este legată de „factorul de mediu”.

Rusia și Ucraina au purtat trei etape de discuții pe teritoriul Belarusului - pe 28 februarie, 4 și 7 martie.

Personajul Denis Kireev

La negocierile din 3-4 martie din Belarus a participat și Denis Kireev, un consultant care a însoțit delegația ucraineană la discuțiile cu rușii.

La câteva ore de la încheierea discuțiilor, Kireev a fost împușcat în circumstanțe misterioase, fiind suspectat de trădare. Surse politice au declarat pentru UkrainskaPravda că Serviciul ucrainean de informații (SBU) avea dovezi clare ale trădării lui Kireev, inclusiv conversații telefonice.

Ulterior, Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a declarat că Kireev era agentul lor și că acesta a murit la datorie.

Circumstanțele și rolul pe care trebuia să-l joace Kireev pentru ruși sunt foarte neclare, însă este cert că moartea acestuia a provocat agitație la Kremlin, de vreme ce ministrul rus de externe Lavrov a ținut să aducă în discuție cazul la conferința de presă din Antalya, ținută după negocierile dintre acesta și Dmytro Kuleba. Lavrov acuza atunci că asistăm la reglări de conturi între grupările mafiote de la Kiev.

Nu mancați și nu beți

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Extene, a avertizat oamenii să nu „mănânce sau să bea” atunci când negociază cu Rusia.

Rusia și Ucraina vor purta marți, 29 martie, primele discuții de pace față în față din ultimele două săptămâni.

„Îi sfătuiesc pe toți cei care merg la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce sau să bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta la prima mână”, a spus Kuleba, potrivit Sky News.

„În al doilea rând, toate aceste povești - cineva a auzit ceva undeva, niște surse - acum există o mulțime de acest gen, pentru că toată lumea este însetată de știri, de senzații”, a mai spus el..

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel