Ucraina, lucrurile se precipită: ”Sezonul estival” din Crimeea se aprinde / Rușii nu renunță la Zaporijjia și lovesc orașele ucrainene

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Cel puţin patru explozii s-au produs într-o zonă din apropierea principalului aeroport militar rusesc Belbek, situat la nord de Sevastopol, informează Reuters, care citează surse locale.

Zaporijjia

Rusia pregătește un atac cu steag fals, intenționând să învinuiască Forțele Armate ucrainene pentru acesta, preconizează ISW.

Pe 18 august, pentru prima dată după 6 iulie 2022, nu au fost anunțate câștiguri teritoriale rusești în Ucraina. Cu toate acestea, forțele ruse desfășurau încă ofensive terestre limitate și fără succes în direcția estică pe 18 august.

Ministerul rus al Apărării pare să creeze condiții de informare pentru a da vina pe forțele ucrainene pentru viitoarele operațiuni la Centrala Nucleară (CNP) Zaporijjia.

Crimeea

Guvernatorul rus instalat în regiune neagă că cineva ar fi fost rănit şi a spus că exploziile nu ar fi produs nicio pagubă, aceasta în pofida imaginilor şi clipurilor video transmise pe internet şi care par să arate explozii uriaşe, care luminează cerul nopţii. Guvernatorul a mai declarat că forţele antiaeriene au doborât o dronă ucraineană.

Tot în Crimeea au fost bombardamente în apropiere de localitatea Kerci. La origine este chiar aviaţia rusă, care a anunţat că a tras în ţinte nespecificate din jurul oraşului, poartă de intrare către podul de optsprezece kilometri care leagă Crimeea de Rusia, construit în 2018.

Ucraina consideră podul rutier şi feroviar drept o ţintă legitimă, dar Moscova a ameninţat cu represalii masive în cazul unui atac. Pe de altă parte, noi explozii au fost semnalate la graniţa ruso-ucraineană. Locuitorii din două sate din sud, la cincisprezece kilometri de graniţa cu Ucraina, au fost evacuaţi după ce un depozit de muniţii a luat foc.

Forţele Armate ale Ucrainei vor face tot posibilul pentru a lichida obiectivele militare şi podurile construite ilegal în Crimeea în anii de ocupaţie rusă - a declarat Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene.

Potrivit acestuia, "sezonul de catifea din peninsulă va fi foarte aprins". Podoliak a menţionat că Ucraina va continua să insiste asupra demontării voluntare de către Moscova a obiectivelor construite ilegal. "Dacă inamicul nu este de acord, se vor folosi alte mijloace" - a subliniat consilierul. Mihailo Podoliak a remarcat că, pentru ocupanţi, pericolul nu va face decât să crească. Nu este exclusă o anumită "neplăcere" şi în cazul podului construit ilegal de ruşi peste strâmtoarea Kerci - potrivit reprezentantului Preşedinţiei Ucrainei. "În ceea ce priveşte podul peste Kerci, se pare că aceasta nu este o chestiune de distrugere militară. S-ar putea 'aşeza', cumva, din oboseală. La urma urmei, (podul - n.r.) nu va putea rezista transportului mulţimii de oameni care vor fugi din Crimeea" - a declarat Podoliak.

Guvernatorul Sevastopolului a declarat că o dronă ucraineană a fost doborâtă în apropierea unui aerodrom rusesc

Guvernatorul Sevastopolului, din Crimeea ocupată de ruşi, a declarat că o dronă ucraineană a fost doborâtă de sistemele defensive antiaeriene, în apropierea unui aerodrom militar important, scrie BBC, citat de Rador.

Au avut loc mai multe explozii la baza aeriană Belbek, dar guvernatorul a declarat că nu au fost înregistrate pagube. Nu a fost făcută nicio confirmare independentă a afirmaţiilor. O altă bază aeriană rusească din Crimeea, aerodromul Saki, a fost devastat de explozii anterior, în cursul lunii august. Ruşii au declarat că acela a fost un accident, dar oficialii ucraineni au sugerat că a fost vorba despre o operaţiune de sabotaj.

Incendiu izbucnit la un depozit de muniţii din regiunea Belgorod, în Rusia

Un incendiu a izbucnit la un depozit de muniţii situat în apropiere de satul Timonovo, din districtul de tip urban Valiuisk, relatează guvernatorul regiunii Belgorod, din Rusia, Viaceslav Gladkov.

"Un incendiu a izbucnit la un depozit de muniţii, situat în apropiere de satul Timonovo, raionul urban Valiuisk. Potrivit unor date actualizate, nu s-au înregistrat victime şi nici răniţi. Autorităţile locale au dispus evacuarea locuitorlori satelor Timonovo şi Soloti într-un loc sigur. Serviciile operaţionale lucrează la faţa locului, se stabileşte cauza incendiului, a scris guvernatorul regiunii pe canalul său de Telegram, joi seara. Trebuie precizat că nu s-au înregistrat victime în rândul populaţiei civile şi nici pagube nu au fost provocate clădirilor rezidenţiale şi nici caselor. Zonele de frontieră ale regiunii Belgorod au fost ţinta bombardatelor repetate, din 24 februarie şi până în momentul de faţă, soldate cu morţi şi răniţi în rândul populaţiei civile. În acest sens, în regiune a fost instituit un nivel 'galben' (înalt) de ameninţare teroristă.

Explozii la Mikolaiv

Primarul din Mikolaiv, Oleksandr Senkevici, raportează noi explozii în oraş. Ruşii au deschis focul la primele ore ale zilei de vineri, în oraş fiind anunţată o alertă de raid aerian. Senkevici a făcut apel la populaţie să rămână la adăpost. "Mikolaiv - explozii puternice! Rămâneţi în adăposturi până la încheierea alertei de raid aerian" - a scris primarul pe Telegram.

Noi bombardamente ruseşti la Harkiv

Ocupanţii ruşi au deschis focul asupra oraşului ucrainean Harkiv, la primele ore ale zilei de vineri, explozii fiind semnalate în mai multe cartiere. Potrivit primarului Ihor Terehov, ruşii au lansat rachete asupra cartierelor Kiev, Osnoviansk şi Nemişliansk, lovind un bloc de locuinţe. Deocamdată, nu există informaţii despre eventuale victime, însă primarul a subliniat că un incendiu a izbucnit pe teritoriul uneia dintre zonele bombardate. Amintim că ruşii au atacat Harkivul şi miercuri seară, lovind cu rachete un bloc din cartierul Saltivka. 17 persoane au fost ucise şi 42 au fost rănite în atacul respectiv. Multe dintre victime erau persoane în vârstă şi cu dizabilităţi.

Kuleba, despre summitul Zelenski-Erdogan-Guterres: De această trilaterală depinde rezolvarea diplomatică a multor probleme

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că Ucraina consideră că soluţia multor probleme depinde de coordonarea dintre preşedintele Volodimir Zelenski, omologul său turc, Recep Erdogan, şi secretarul general al ONU, António Guterres, care s-au întâlnit joi, în oraşul Lviv.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus joi orice negociere de pace cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, transmite AFP.

'Oameni care ucid, violează, lovesc oraşele noastre civile cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot să dorească pacea. Ei ar trebui mai întâi să plece de pe teritoriul nostru, pe urmă vom vedea', a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă, spunând că 'nu are încredere în Rusia'.

Analizând rezultatele summitului de la Lviv, Kuleba a remarcat că, în timpul discuţiilor, nimeni nu a încercat să convingă Ucraina să recurgă la concesii. În plus, potrivit ministrului, soluţionarea diplomatică a multor probleme depinde de deciziile lui Zelenski, Erdogan şi Guterres. "Există înţelegere reciprocă între cei trei" - a subliniat Dmitro Kuleba. Diplomatul a adăugat că rezultatul negocierilor de la Lviv a fost coordonarea poziţiilor în ceea ce priveşte unele probleme-cheie, Zelenski, Erdogan şi Guterres discutând despre "coridorul cerealelor", bombardamentele la Centrala Nucleară Zaporijjia şi schimbul de prizonieri de război. Kuleba a mai menţionat că a reuşit să discute şi despre summitul Platformei Crimeea, pe care Ucraina urmează să îl organizeze pe 23 august, în format online.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel