Trump se folosește percheziția FBI și solicită donații. Care sunt planurile fostului președinte

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Percheziție fără precedent a unui fost președinte american.

Fostul președinte american Donald Trump a încercat marți să transforme în beneficiul său știrile că FBI-ul i-a percheziționat proprietatea din Florida.

Trump nu a ratat momentul și se folosește de percheziție, solicitând donații politice de la susținătorii săi, relatează Reuters.

Percheziția fără precedent a marcat o escaladare semnificativă a anchetei federale, prin care se dorește a se stabili dacă Trump a eliminat ilegal înregistrările de la Casa Albă, făcute până la încheierea mandatului, în ianuarie 2021. Trump continuă să cocheteze public cu candidatura din nou la președinție în 2024, dar până acum nu a spus clar dacă va face acest lucru.

Percheziția domiciliară dorește să scoată la iveală dacă au existat documente clasificate în reședința lui Trump de la  Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.

Sursele au declarat pentru Reuters că FBI a ridicat aproximativ 10 cutii cu hârtii.

Trump a încercat să descrie percheziția ca pe o mișcare motivată politic a administrației președintelui Joe Biden, înaintea alegerilor intermediare din noiembrie care vor determina controlul asupra Congresului SUA.

„Încearcă să ne mai oprească pe mine și pe Partidul Republican”, a spus Trump într-un e-mail de strângere de fonduri, trimis de fostul președinte, marți. „Nelegiuirea, persecuția politică și vânătoarea de vrăjitoare trebuie să fie expuse și oprite”.

Trump și-a lansat comitetul său de acțiune politică Salvați America la câteva zile după ce a pierdut alegerile din 2020 în fața lui Biden, iar până acum a strâns peste 100 de milioane de dolari.

Departamentul de Justiție și FBI au refuzat să comenteze sau chiar să confirme percheziția.

FBI nu ar fi putut efectua căutarea fără aprobarea unui judecător care a confirmat că există o cauză probabilă. Aproape sigur, cererea a fost aprobată și de directorul FBI Christopher Wray, care a fost numit de Trump, și de șeful acestuia, procurorul general Merrick Garland, numit în funcție de Joe Biden.

Un oficial de la Casa Albă a spus că lui Biden nu a fost notificat în prealabil cu privire la percheziție.

„În opinia mea, acest mandat de percheziție a fost supus, probabil, unui control mai atent decât orice mandat de percheziție din istoria Departamentului de Justiție”, a declarat David Laufman, un fost oficial al Departamentului de Justiție care a supravegheat urmărirea penală pentru infracțiunile de securitate națională.

La începutul acestui an, FBI a vizitat proprietatea lui Trump pentru a investiga cutiile dintr-o cameră de depozitare încuiată, potrivit unei persoane familiarizate cu vizita. Agenții FBI și un avocat al lui Trump, Evan Corcoran, au petrecut o zi examinând materialele, a spus sursa.

Căutarea este doar un pas de investigație și nu înseamnă că Trump se va confrunta automat cu acuzații penale sau că va fi găsit vinovat de orice faptă greșită.

Ascunderea sau distrugerea înregistrărilor guvernamentale constituie o infracțiune. Orice persoană condamnată pentru încălcarea unei legi americane numită Government Records Act ar putea fi exclusă de la a ocupa funcții la nivel federal și riscă o pedeapsă cu închisoare de până la trei ani.

Ancheta documentelor este una dintre numeroasele investigații care s-au concentrat asupra lui Trump de când și-a părăsit mandatul, la câteva săptămâni după ce susținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021, într-o încercare nereușită de a-și anula pierderea electorală. Trump continuă să susțină în mod fals că alegerile au fost furate prin fraudă la vot pe scară largă.

Trump rămâne cea mai influentă voce a Partidului Republican, iar observatorii au spus că această căutare FBI i-ar putea întări poziția în fața alegătorilor republicani.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel