Sute de avioane NATO au rămas la sol. Potențiale probleme afectează și aeronavele staționate în România

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Problema a fost descoperită la cartușele explozive folosite pentru a deschide cabina de pilotaj, și care separă scaunele de avion pentru a ejecta pilotul.

Forțele Aeriene ale SUA au reținut la sol câteva sute de aeronave F-35 Lightning II după ce au fost descoperite potențiale probleme cu scaunele ejectabile ale lui Martin-Baker.

Deși la început se părea că anomalia vizează doar câteva aeronave, problema ar fi mai serioasă decât se credea inițial, find afectate și avioane aparținând forțelor armate ale Regatul Unit, Germaniei și Israelului.

Potrivit portalului de specialitate The War Zone, o posibilă problemă cu scaunele a fost descoperită încă din luna aprilie a acestui an, însă forțele armate americane nu au luat nicio măsură până nu s-a încheiat ancheta preliminară.

Problema a fost identificată la dispozitivele de acționare (CAD) din scaunele ejectabile, adică o sarcină explozivă care, odată ce pilotul trage mânerul de ejectare, inițiază o serie de acțiuni automate care ejectează în siguranță scaunul și pilotul din aeronavă și care deschide parașuta.

Eșecul potențial al sistemelor CAD a fost descoperit pentru prima dată de Comandamentul de luptă aerian al Forțelor Aeriene din SUA în timpul testelor de rutină. Comandamentul a decis apoi că, începând de vineri, va la sol toate aeronavele sale 113 F-35A pentru a accelera o revizuire a sistemelor CAD de pe toate aeronavele lor.

Producătorul scaunelor ejectabile, Martin-Baker, a declarat printr-un purtător de cuvânt că a fost detectată o „anomalie” într-un sistem CAD de pe un scaun de avion F-35. „Am legat rapid acest lucru de o eroare în procesul de producție, care a fost corectată și schimbată”, a spus purtătorul de cuvânt. Potrivit companiei, problema s-a limitat la un singur lot de producție folosit doar la aeronavele F-35.

Cu toate acestea, pe lângă cele 113 aeronave F-35A menționate, alte sute au fost reținute la sol ca parte a Forțelor Aeriene, Marinei și Marinei. Aceleași sisteme CAD se află pe scaunele aeronavelor de antrenament T-38 Talon și T-6 Texan, iar Comandamentul al 19-lea al Forțelor Aeriene a declarat că au fost forțați să rețină la sol până la 203 avioane T-38 și 76 avioane T-6 din cauza potentialei probleme.

Avioanele vor rămâne la sol până când se va putea stabili cu certitudine că scaunele lor ejectabile funcționează, dar în acest caz inspecția nici măcar nu a început încă - procedurile sunt încă în curs de elaborare.

Surse ale Marinei SUA au confirmat că  investigația va cuprinde și aeronavele marinei F/A-18B/C/D Hornet, F/A-18E/F Super Hornet, E/A-18G Growler și avioanele de antrenament T-45 Goshawk și F- 5 Tiger II.

Eurofighter-ele din România sunt și ele reținute la sol

Pe lângă avioanele cheie ale Forțelor Aeriene ale SUA, Marinei și Marinei, problema cu cartușele Martin-Baker CAD a afectat și cel puțin două țări europene care folosesc avioane Eurofighter Typhoon - Regatul Unit și Germania. Eurofighter-ul folosește scaune Martin-Baker.

Din cauza problemelor cu aeronavele britanice, zborul acrobatic al „Săgeților Roșii” britanice din ultima zi a spectacolului aerian de la Farnborough a fost amânat, iar în curând escadrilele de Eurofighter ale Royal Air Force au fost și ele la sol. Potrivit unor surse din RAF citate de tabloidul Daily Express, toate aeronavele pentru apărarea Marii Britanii, precum și cele staționate în România pentru a ajuta la apărarea granițelor NATO au fost blocate.

Luftwaffe a fost și ea afectată de problemă, dar germanii au rezolvat-o mult mai repede decât aliații lor - sau așa susțin ei. Cu o zi înainte ca Forțele Aeriene ale SUA să anunțe că au descoperit problema, Bundeswehr a postat un videoclip Luftwaffe pe contul său de Twitter în care mecanicul Patrik a explicat că Forțele Aeriene Germane au înlocuit deja toate cartușele de pe avioanele sale Eurofighter.

De asemenea, Forțele Aeriene Israeliene își vor inspecta amănunțit aeronava F-35A. Deși Israelul nu a decis încă să-și lase complet flota de 33 de avioane F-35A.

Forțele de Apărare Israeliene au decis să suspende temporar zborurile școlare și antrenamentele pe aeronave, dar au totuși voie să le folosească în operațiuni militare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel