Suedia, șovăie. 200 de ani de NEUTRALITATE s-ar putea TERMINA de frica Rusiei

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Poziția neutră a Suediei este luată în discuție de politicienii săi din cauza atacului Rusiei în Ucraina.

Suedia își prețuiește neutralitatea, ceea ce i-a permis să evite lupta timp de două secole, dar situația actuală de pe continent poate obliga țara să-și reconsidere poziția.

Despre această situație a discutat și prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, la o conferință de presă comună cu omologul său german Olaf Scholz la Berlin, relatează Reuters.

Suedia nu este membră a Alianței Nord-Atlantice, iar șeful guvernului consideră că această decizie s-a dovedit una corectă, deoarece a ajutat regatul să mențină pacea timp de 200 de ani.

Foto: Magdalena Andersson

Dar acum situația de securitate din Europa s-a schimbat din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei. De aceea, politicienii suedezi discută o revizuire a poziției și evaluarea riscurilor de securitate, a spus Andersson. ”Odată ce discuția se va încheia, vom vedea care este cea mai bună cale pentru Suedia”, a spus ea.

Creșterea cheltuielilor pentru apărărare

Politicianul a menționat deteriorarea situației de securitate din regiunea baltică în ultimii ani și a remarcat că, în acest sens, s-a decis creșterea cheltuielilor pentru apărare, care au crescut semnificativ din 2015. Suedia a decis să aloce 2% din PIB nevoilor de apărare (acesta este obiectivul țărilor NATO) și a consolidat cooperarea militară cu alte țări în calitate de partener al Alianței Nord-Atlantice.

Andersson a remarcat că Suedia nu a fost cu adevărat neutră de la aderarea la UE, deoarece există principii de solidaritate. „Dacă una dintre țările UE este atacată sau există o criză, vom sprijini acea țară, inclusiv dacă va necesita desfășurarea de trupe”, a spus ea.

Ea a subliniat importanța înțelegerii faptului că atacul Rusiei afectează nu numai Ucraina, ci întreaga arhitectură de securitate europeană. Punctul central al ordinului, a remarcat politicianul, rămâne că țările înseși, și nu Federația Rusă sau orice alt stat, decid ce politică de securitate să urmeze.

Întrebat dacă Suedia nealiniată ar putea fi un exemplu pentru Ucraina, Andersson a spus că ar trebui să fie decisă de președintele Zelensky și de poporul Ucrainei.

Cancelarul Scholz, la rândul său, a spus că Germania se simte responsabilă nu numai față de partenerii săi NATO, pentru care există angajamente clare în caz de agresiune, ci și față de partenerii săi din UE. Securitatea, a spus cancelarul, trebuie construită pe eforturi comune, dar acum Europa se confruntă cu o încălcare a tuturor acordurilor și regulilor, folosirea forței pentru a schimba granițele, pentru a amenința suveranitatea țărilor independente.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel