SUA trimit 2.400 de militari pe flancul estic al NATO. România, printre țările vizate

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 13 aug 2022, 14:49 | Categorie: Politică
Armata SUA trimite 2.400 de militari în Europa pe flancul estic al NATO.
Armata SUA trimite 2.400 de militari în Europa pe flancul estic al NATO.

Unități ale Diviziei 101 Aeropurtate vor fi desfășurate în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

SUA trimit 2.400 de militari în Europa pe flancul estic al NATO, se arată în comunicatul Misiunii SUA la NATO.

Divizia 101 Aeropurtată a armatei, numită „Squeamish Eagles”, va sosi în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. 

Decizia a luată la Summitul de la Madrid este aceea de a „proteja flancul estic al NATO, de a asigura aliații și de a descuraja oponenții alianței”.

Spațiul regiunii baltice

NATO a decis să consolideze controlul spațiului aerian al regiunii baltice după începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Înainte de aceasta, unitățile belgiene, franceze și spaniole au patrulat pe cerul regiunii din aprilie. Aliații au păzit pe rând cerurile peste Estonia, Letonia și Lituania de când țările au aderat la NATO în 2004, deoarece nu au propriile lor avioane de luptă.

Potrivit misiunii NATO, avioanele de vânătoare iau în aer atunci când aeronavele din apropierea spațiului aerian al Alianței nu reușesc să urmeze procedurile de pilotare adecvate, cum ar fi eșecul în a-și coordona zborurile cu controlorii de trafic aerian.

După cum notează NATO, aeronavele cu răspuns rapid sunt gata să decoleze în câteva minute pentru a intercepta orice aeronavă care ar putea amenința spațiul aerian al Alianței.

„Securitatea europeană a fost schimbată fundamental de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, așa că avioanele de luptă NATO sunt pregătite non-stop pentru a proteja spațiul aerian al aliaților. Suntem mereu vigilenți”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite