"I-am oferit Rusiei două variante. Diplomația e una dintre ele". SUA retrage personalul neesențial din Ucraina

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Departamentul de stat a decis retragerea personalului neesențial din Ucraina și a recomandat celor 10-15 mii de cetățeni americani, care se află în țară vecină, să părăsească țara.

Duminică,  23 ianuarie, Departamentul de Stat a autorizat plecarea voluntară a angajaților americani direct angajați și a ordonat plecarea membrilor  familiilor de la Ambasada Kiev din cauza amenințării ruse.

Ambasada de la Kiev subliniază că cetățenii americani din Ucraina ar trebui să ia în considerare plecarea acum folosind zborurile comerciale sau alte opțiuni de transport disponibile.

De asemenea, misiunea diplomatică de la Kiev reamintește că există rapoarte că Rusia ar plănui o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei, iar condițiile de securitate, în special de-a lungul granițelor Ucrainei, în Crimeea ocupată de Rusia și în estul Ucrainei controlate de Rusia, sunt imprevizibile și se pot deteriora foarte rapid. Demonstrațiile de forță, care au devenit uneori violente, au loc în mod regulat în toată Ucraina, inclusiv la Kiev.

"Cetăţenii SUA din Ucraina ar trebui să ştie că o operaţiune militară rusă, oriunde în Ucraina, ar afecta grav capacitatea ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţa acordată cetăţenilor americani care părăsesc Ucraina", avertizează Departamentul de Stat.

"Credem că o invazie rusă... s-ar putea întâmpla în orice moment", a declarat reporterilor un înalt oficial american."Statele Unite nu ar fi în măsură să evacueze cetăţenii americani în acest scenariu". Ambasada rămâne deschisă, iar Kristina Kvien, însărcinat cu afaceri,"rămâne în Ucraina", a adăugat acest oficial sub protecţia anonimatului.

Numărul cetăţenilor americani din Ucraina este semnificativ, subsecretarul de stat american Victoria Nuland estimând, la sfârșitul anului trecut, că numărul acestora ar fi între 10.000 şi 15.000. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel