SUA nu vor să neglijeze zona cea mai fierbinte pentru interesele sale: Biden pleacă într-un turneu asiatic

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Președintele Joe Biden pleacă joi în Asia, obiectivul său central de politică externă, arată CNN.

Opririle lui Biden în Coreea de Sud și Japonia sunt văzute ca esențiale pentru consolidarea parteneriatelor SUA în vremuri de instabilitate globală.

„În timp ce Biden și echipa sa au cheltuit mult timp și resurse pentru răspunsul la invazia Ucrainei de către Rusia, provocările din Coreea de Nord s-au intensificat, iar China continuă să-și demonstreze puterea economică și militară”, se spune în articol.

CNN raportează că există informații foarte serioase despre pregătirile Coreei de Nord pentru un test al unei rachete balistice intercontinentale, care ar putea coincide cu vizita lui Biden. Cu toate acestea, Casa Albă asigură că este pregătită pentru orice situații neprevăzute.

La Seul, Joe Biden se va întâlni cu președintele ales Yoon Sok Yul, care a spus anterior că dorește să extindă politica externă a țării sale prin intrarea pe arena internațională. 

Liderul american va vizita apoi Tokyo și va purta discuții bilaterale cu prim-ministrul Fumio Kishida, iar apoi se va întâlni cu liderii Japoniei, Australiei și Indiei la o întâlnire de parteneriat Quad.

Biden este de așteptat să reafirme sprijinul SUA pentru aliații săi pe fondul provocărilor din partea Coreei de Nord, dar și să caute noi domenii de cooperare economică, inclusiv în tehnologie avansată, sectoare grav afectate de întreruperile lanțului global de aprovizionare.

CNN scrie că, în ciuda concentrării lui Biden pe Asia, războiul din Ucraina rămâne pilonul principal al politicii externe a administrației sale. 

Înainte de a pleca joi, Biden se va întâlni la Casa Albă cu liderii Finlandei și Suediei, care au depus cereri de urgență pentru a se alătura NATO săptămâna aceasta, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel