Washingtonul avertizezază despre principala amenințare: ”China este singura țară care are intenția de a remodela ordinea internațională”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat despre strategia administrației Biden față de China.

În opinia administrației americane, China reprezintă „cea mai serioasă provocare pe termen lung pentru ordinea internațională”.

Blinken arată că Statele Unite nu caută să intre în conflict cu China, dar sunt pregătite să-și apere interesele.„Vom investi în bazele puterii noastre de acasă -- competitivitatea noastră, inovația noastră, democrația noastră.

Ne vom alinia eforturile cu rețeaua noastră de aliați și parteneri. Și, valorificând aceste două cheie active, vom concura cu China pentru a ne apăra interesele și a ne construi viziunea pentru viitor”, a spus Blinken.

Discursul vine în contextul în care Statele Unite -- și comunitatea globală -- au fost îndreptate în mare parte către războiul Rusiei în Ucraina.

Blinken a subliniat „apărarea de către Beijing a războiului președintelui Putin pentru a șterge suveranitatea Ucrainei și a asigura o sferă de influență în Europa”, spunând că „ar trebui să tragă semnale de alarmă pentru noi toți, care numim regiunea Indo-Pacific acasă” și a subliniat mai larg faptul că importanța de a se concentra asupra amenințărilor pe care el a spus că guvernul chinez le prezintă lumii, chiar dacă războiul din Ucraina continuă.

China este singura țară care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a face acest lucru”, a spus Blinken.

Cu toate acestea, diplomatul american de vârf a subliniat în mod repetat că SUA nu încearcă să împiedice China ca putere mondială sau să-și schimbe sistemul politic și nici nu caută o ciocnire cu aceasta."Nu căutăm un conflict sau un nou Război Rece. Dimpotrivă, suntem hotărâți să le evităm pe amândouă", a spus Blinken.

Cu toate acestea, Blinken a avertizat, de asemenea, „nu ne putem baza pe Beijing pentru a-și schimba traiectoria. Așa că vom modela mediul strategic din jurul Beijingului pentru a ne promova viziunea pentru un sistem internațional deschis și incluziv”.

„Nu căutăm să blocăm China din rolul său de putere majoră și nici să oprim China -- sau orice altă țară -- să-și dezvolte economia sau să promoveze interesele poporului lor. Dar vom apăra și întări dreptul internațional, acordurile, principiile și instituțiile care mențin pacea și securitatea, protejează drepturile indivizilor și ale națiunilor suverane și fac posibil ca toate țările, inclusiv Statele Unite și China, să coexiste și să coopereze”, a spus Blinken.

Despre Taiwan, diplomatul american de vârf a subliniat din nou că politica SUA față de insula asupra căreia China pretinde suveranitatea nu s-a schimbat, în ciuda comentariilor președintelui Joe Biden săptămâna trecută că SUA ar răspunde militar dacă Beijingul ar ataca Taiwanul."Ne opunem oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului din ambele părți. Nu sprijinim independența Taiwanului și ne așteptăm ca dife

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel