Adio vize. Statele UE încep să restricționeze accesul cetățenilor ruși în Spațiul Schengen

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Rusia
Rusia

Începând de joi, 18 august, autorităţile estone înăspresc regulile de intrare pentru cetăţenii ruşi și încetează să mai permită accesul pe teritoriul acestei ţări baltice cetăţenilor ruşi cu vize Schengen, care au fost eliberate de oficiile consulare ale Estoniei.

În acest context, trebuie menţionat faptul că au apărut deja unele probleme legate de accesul în Estonia a acelor cetăţeni ruşi care au o viză Schengen valabilă, eliberată de alte ţări UE, transmite Agenţia de presă TASS, citată de Rador.

Potrivit ministrului de interne eston, 131.000 de persoane care au primit vize Schengen în alte ţări europene pot intra pe teritoriul Estoniei, ceea ce pune sub semnul întrebării eficacitatea interdicţiei.

Miercuri, ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a declarat că Estonia are dreptul de a bloca accesul cetăţenilor ruşi cu vize eliberate de ţări terţe, făcând referire la Tratatul de bază al UE. Şeful diplomaţiei externe estone a reamintit măsurile cu privire la închiderea frontierelor în perioada agravării situaţiei, din cauza pandemiei, când intrarea în unele state UE putea fi interzisă chiar şi pentru cetăţenii altor state membre ale Uniunii.

Decizia de a nu mai permite accesul cetătenilor ruşi pe teritoriul Estoniei a fost luată de Guvernul republicii baltice pe 11 august. În acest sens, premierul Kaja Kallas a declarat că, având în vedere evenimentele din Ucraina, ruşii ar trebui să înţeleagă că accesul în UE nu este un drept, ci un privilegiu.

Letonia opreşte acordarea de vize cetăţenilor ruşi

Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, a anunţat vineri ambasada letonă la Moscova, invocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează Agerpres.

De acum înainte, vor fi acceptate doar cereri de viză de la cetăţeni ruşi care doresc să participe la înmormântarea unei rude apropiate în Letonia, a anunţat ambasada pe Twitter.

Ţara baltică membră a UE şi NATO a restricţionat deja emiterea de vize pentru cetăţenii vecinului ei mult mai mare, acordându-le doar din motive umanitare.

De exemplu, Letonia încă elibera permise de şedere unui mare număr de jurnalişti ruşi care nu mai puteau lucra în ţara lor din cauza restricţiilor impuse mass-media de autorităţile ruse.

Cu toate acestea, autorităţile de securitate letone au avertizat recent asupra unor posibile riscuri dacă tot mai multe mass-media ruse ar veni să lucreze în Letonia.

Finlanda limitează numărul de vize care vor fi emise pentru cetăţenii ruşi

Finlanda va reduce numărul vizelor eliberate ruşilor până la 10% din numărul actual de la 1 septembrie, a anunţat marţi ministrul de externe Pekka Haavisto, relatează Reuters.

Haavisto a spus că decizia a fost luată în contextul în care un aflux de turişti ruşi a început să folosească Finlanda şi aeroportul Helsinki-Vantaa drept poartă de ieşire spre destinaţiile europene de vacanţă, după ce Rusia a ridicat restricţiile asociate COVID-19 în urmă cu o lună.

"Şi poate că acest lucru nu este foarte potrivit dacă, de exemplu, ne gândim la restricţiile aeriene introduse pentru Rusia", a mai afirmat Haavisto.

La câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Finlanda s-a alăturat mai multor ţări occidentale în închiderea spaţiului aerian pentru avioanele ruseşti, ceea ce a făcut să fie dificil pentru ruşi să călătorească în Europa.

Finlanda şi ţările baltice vor propune împreună ca UE să renunţe la un acord de facilitare a vizelor cu Federaţia Rusă care face să fie mai uşor pentru cetăţenii ruşi să călătorească spre şi în interiorul UE, a precizat Haavisto.

Unii lideri europeni precum premierul finlandez Sanna Marin şi omoloaga sa estoniană Kaja Kallas au cerut o interdicţie la nivelul UE pentru acordarea de vize cetăţenilor ruşi, cu care cancelarul Olaf Scholz a declarat luni că nu este de acord, susţinând că ruşii trebuie să-şi poată părăsi ţara dacă nu sunt de acord cu regimul de la Moscova.

Finlanda analizează crearea unei vize umanitare care ar putea fi acordată ruşilor care vor să fugă din ţară sau să viziteze Europa pentru motive precum jurnalismul sau activismul, a adăugat şeful diplomaţiei finlandeze.

Potrivit regulilor UE, un turist trebuie să solicite o viză de la ţara pe care intenţionează să o viziteze, dar poate călători în zona Schengen liberă de frontiere până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Lituania şi Danemarca susţin o interdicţie la nivelul UE a vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi

Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, relatează DPA.

"În mod ideal, ar trebui să fie o decizie la nivel european care pur şi simplu ar anula valabilitatea acestor vize şi toată lumea ar renunţa să le mai emită", a declarat miercuri ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, a cărui ţară se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad.

Lituania a suspendat deja în mare parte emiterea de vize şi permise de şedere pentru cetăţenii ruşi drept reacţie la invazia Ucrainei, la fel ca şi celelalte state baltice, Estonia şi Letonia. La rândul ei, Finlanda a înăsprit regulile privind emiterea de vize.

Landsbergis a pus sub semnul întrebării eficienţa măsurilor individuale, afirmând că cetăţenii ruşi vor putea în continuare să intre în diferite ţări în baza vizelor emise de alte state UE.

"Un cetăţean rus poate obţine astăzi o viză de la un consulat german în orice oraş rusesc în care se află un consulat şi apoi să călătorească via Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania sau Polonia oriunde vrea să-şi petreacă vacanţa", a spus el, potrivit agenţiei lituaniene BNS.

Exact din acest motiv este nevoie de o soluţie la nivelul UE, a adăugat el.

Ministrul de externe danez Jeppe Kofod, în a cărui ţară vin foarte puţin ruşi comparativ cu ţări ca Finlanda, este de acord cu necesitatea unui răspuns UE coordonat, dar susţine că va adopta măsura individual dacă este necesar.

"Dacă nu funcţionează cu o soluţie comună, vom explora din perspectivă daneză posibilitatea introducerii de restricţii pentru a reduce numărul vizelor turistice ruseşti", a declarat el pentru agenţia de ştiri Ritzau.

Republica Cehă, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE şi limitează şi ea numărul vizelor turistice pentru ruşi, intenţionează să ridice chestiunea la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE de la sfârşitul lui august.

"Vreau să fac demersuri pentru o soluţie comună europeană când ne întâlnim mai târziu în această lună. Bineînţeles, ar fi de departe cel mai minunat efect dacă ar exista un front comun în Europa", a mai spus Jeppe Kofod.

Suedia nu a luat încă o decizie privind această chestiune, în timp ce Norvegia, care nu este membră UE, ar susţine orice acţiune comună, notează DPA.

UE va discuta luna aceasta interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi

Uniunea Europeană va discuta la sfârşitul lui august interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi, a declarat vineri ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, a cărui ţară deţine semestrul acesta preşedinţia Consiliului Uniunii, transmite AFP.

Sancţiunea respectivă, ca reacţie la invazia din Ucraina, a fost cerută de Kiev, dar este controversată în UE, iar o astfel de măsură ar trebui adoptată în unanimitate de cele 27 de ţări membre, arată agenţia citată.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a explicat într-un mesaj pe Twitter: "Ruşii susţin masiv războiul, aclamă loviturile de rachete asupra oraşelor ucrainene şi uciderea ucrainenilor. Lăsaţi-i deci pe turiştii ruşi să se bucure de Rusia".

Lipavsky a apreciat că "interzicerea totală a vizelor pentru ruşi de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace împotriva Rusiei. El va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială la Praga, la sfârşitul lunii.

Şeful diplomaţiei cehe a fost însă de părere că "în această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetăţenii ruşi".

Printre cei care trebuie convinşi se numără şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care prezidează consiliile miniştrilor de externe şi ai apărării. Sancţiunile sunt una din prerogativele sale, ca înalt reprezentant al Uniunii pentru afacerile externe şi politica de securitate.

Estonia a anunţat deja că nu va mai accepta vizele pe care le-a acordat deja cetăţenilor ruşi, însă prim-ministrul Kaja Kallas a precizat că "nu putem interzice intrarea persoanelor care deţin o viză a unei alte ţări din spaţiul Schengen".

Cehia nu mai eliberează vize pentru ruşi încă din 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Şi Finlanda ar dori o decizie europeană, deoarece legislaţia sa naţională nu permite o interdicţie totală a vizelor în funcţie de cetăţenie. Ministrul de externe Pekka Haavisto a indicat la începutul acestei luni că guvernul de la Helsinki încearcă să reducă numărul vizelor turistice.

Comisia Europeană se opune deschis interdicţiei, insistând asupra necesităţii de a proteja disidenţii, jurnaliştii şi familiile. Executivul european a comunicat printr-o purtătoare de cuvânt că "statele membre dispun de o marjă importantă pentru eliberarea vizelor pe perioade scurte şi examinează cererile caz cu caz".

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi. Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri, a spus el într-o conferinţă de presă. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel