Stânca pentru care se moare. Expert: Rusia va putea BLOCA forajele din Marea Neagră. Insula Șerpilor, folosită pentru HĂRȚUIRE

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Rusia a preluat controlul pe Insula Șerpilor imediat după începutul invaziei în Ucraina.

Dar la sfârșitul lunii februarie, viața monotonă de pe stânca situată la 40 de km de România s-a schimbat dramatic. Marina rusă a atacat Insula Șerpilor, a distrus aproape complet cele câteva clădiri și a capturat treisprezece grăniceri ucraineni.

Se presupune că rușii plănuiesc să construiască acolo o adevărată bază militară, poate chiar și o pistă de aterizare, ceea ce ar face din stânca situată la 40 de km de România un adevărat portavion de pe care vor putea decola avioane de vânătoare.

Mica insulă din vestul Mării Negre care, din perspectiva dreptului internațional, reprezintă doar o stâncă, este locul unor lupte aprige între trupele ucrainene și cele rusești.

După scufundarea crucișătorului Moscova, Ucraina a început, treptat, să conteste pozițiile Rusiei din zona Insulei Șerpilor.

Sunt informații (neconfirmate din terțe surse) că armata ucraineană a reușit să scufunde o navă rusă de debarcare, iar joi a avariat grav o navă logistică.

”Ucraina pierde zilnic, din cauza blocadei, 170 de milioane de dolari”

Poziția strategică a Insulei Șerpilor este excelentă, spune și fostul consilier prezidențial George Scutaru, expert în probleme de securitate internațională.

Stânca are o suprafață de aproximativ 20 de hectare, cam cât 20 de terenuri de fotbal, iar Bile, singura așezare de pe insulă a fost fondată de ucraineni în 2007 pentru a da aparența că insula poate să susțină activitate umană. 

Realitatea este că Insula Șerpilor nu se poate susține singură, nu are surse de apă potabilă și găzduiește câțiva zeci de oameni, majoritatea grăniceri.

Această stâncă goală are o mare semnificație strategică. Insula Șerpilor, la aproximativ două sute de kilometri distanță de Odesa, practic poate controla traficul maritim în jurul celui mai mare port ucrainean. Dacă ar ocupa permanent insula, Rusia ar putea bloca toate exporturile prin Odesa spune Scutaru.

”Vedem cât de importantă este Insula Șerpilor. Rusia dorește să-și mențină steagul pe Insula Șerpilor. Este vorba de o amenințare către gurile Dunării.

Este o zonă de intersecție. Vorbim de acel culoar de transport dinspre Odesa spre Bosfor. Dacă Odesa rămâne sub suveranitate Ucraineană și Rusia păstrează Insula Șerpilor, ea va putea să hărțuiască în continuare traficul naval ucrainean. Vedem ce înseamnă această blocadă: 74% din exportul ucrainean se făcea pe mare. Ucraina pierde zilnic, din cauza blocadei, 170 de milioane de dolari.


Ce plănuiesc rușii?

Serviciile secrete britanice spun că Moscova dorește să întărească trupele de pe insulă cu rachete de croazieră și apărare strategică antiaeriană.

George Scutaru este de părere că, pe termen lung, Federația Rusă ar putea să interzică, practic, companiilor de explorare și foraj de gaze să execute lucrări în zona economică exclusivă a României.

Rusia poate executa diverse operațiuni de hărțuire navală, inclusiv în zona economică exclusivă a României/ În 2017, rușii au apelat la o manieră legală, de a anunța exerciții navale, blocând diverse perimetre (de explorare/exploatare gaze n.r.), declarându-le ca periculoase pentru navigație. În 2019, în august, o treime din Marea Neagră a fost închisă cu perimetre declarate de ruși ca periculoase pentru navigație”, mai arată Scutaru.

În ultimele zile, ucrainenii au încercat să oprească aceste lucrări cu o serie de atacuri cu rachete și drone. Imaginile din satelit ale companiei americane Maxar sugerează că, pe lângă navă, au fost distruse și cel puțin un elicopter rusesc și o baterie de apărare aeriană. Cu toate acestea, este puțin probabil ca partea ucraineană să recâștige insula foarte repede.

Pe vremea sovietică, aici era o bază militară, așa că au rămas heliportul și două platforme care pot andoca nave mari de război cu pescaj de până la opt metri. Se presupune că acolo au rămas poziții de muniție, combustibil, radar și rachete. Acest lucru nu a putut fi niciodată verificat deoarece timp de decenii a fost o zonă restrânsă care putea fi folosită doar de militari.





Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel