Software-ul care a prezis cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

John Czarnecki, cel care a creat MSCOSM, spune că arată corect șapte din zece predicții.

Războiul este complex și, așa cum descoperă adesea cei care încep războaiele, duce la rezultate imprevizibile.

Așa că, orice instrument care promite să crească rata de predictibilitate a unor evenimente poate deveni o mină de aur pentru cei care l-au creat, dar și pentru cei care au acces la datele generate de ”oracol”.

Capacitatea computerelor moderne de a absorbi și de a analiza cantități fără precedent de date, generate de un război precum cel între Ucraina și Rusia, ca să nu mai vorbim de nivelul ridicat de tensiune din Strâmtoarea Taiwan poate genera rezultate de o acuratețe foarte ridicată, arată Forbes, care citează The Economist.

Un software care abordează problema conflictelor este Modelul statistic al operațiunilor majore de luptă (MCOSM), dezvoltat de inginerii de la Școala Postuniversitară Navală din Monterey, California.

Cum funcționează

Pe scurt, MCOSM rulează algoritmi bazați pe date din 96 de bătălii și campanii militare, purtate de la  ultimul an al Primului Război Mondial, până astăzi.

Atunci când i s-au oferit date despre capacitatea inițială a Rusiei de a captura Kievul și Ucraina, modelul a prezis, pe o scară de la unu la șapte, care este rata de „succes operațional” pentru invadatori și pentru apărători. Astfel, șansele Rusiei au fost de 2 din 7, în timp ce probabilitatea ca Ucraina să reziste a fost evaluată de ”oracol” la 5 din 7.

Rezultatele softului MCOSM au fost confirmate de retragerea parțială a Rusiei din 25 martie, forțele ruse renunțând la ideea de a captura Kievul și și-au restrâns obiectivele spre estul și sudul Ucrainei. John Czarnecki, cel care a creat MSCOSM, spune că sistemul are o acuratețe de 70%.

Rularea prognozelor MCOSM necesită introducerea a 30 de parametri precum nivelul și importanța luptei, pregătirea fiecărui beligerant, puterea de foc, mobilitate, logistică, recunoaștere, luarea deciziilor și operarea capacităților de secvență și sincronizare.

Pamela Blechinger, directorul Centrului de Cercetare și Analiză al armatei de la Fort Leavenworth, Kansas, spune că voința puternică de a lupta a Ucrainei a jucat un rol mai important în succesele militare ale țării decât se aștepta echipa sa de aproximativ 290 de analiști.

The Economist i-a cerut lui Czarnecki să folosească MCOSM pentru a prezice rezultatul celei de-a doua etape actuale a războiului dintre Rusia și Ucraina, înfruntare care este bazată în special pe artilerie.

Software-ul prezice că Ucraina păstrează o serie de avantaje calitative.

Modelul a prezis aceeași probabilitate de succes operațional atât pentru invadatori, cât și pentru apărători: fiecare a primit cinci puncte.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel