Situația din Kaliningrad se complică. Lituania restricționează puternic aprovizionarea enclavei de către Rusia

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Fotografie creată de Johannes Plenio, de la Pexels
Fotografie creată de Johannes Plenio, de la Pexels

Rusia nu mai are dreptul să trimită în Kaliningrad produse care sunt pe lista de sancțiuni a UE.

Autorităţile lituaniene au anunţat că de sâmbătă va intra în vigoare interzicerea tranzitului pe teritoriul ţării al produselor vizate de sancţiunile UE care sunt destinate enclavei Kaliningrad.

Anunţul privind interdicţia a fost făcut vineri, printr-un videoclip postat de guvernatorul Anton Alihanov.

Produsele aflate pe lista sancţiunilor UE includ cărbune, metale, materiale de construcţie şi tehnologie avansată, iar Anton Alihanov a spus că interdicţia va acoperi aproximativ 50% din articolele pe care Kaliningradul le importă.

Intrarea imediată în vigoare a interdicţiei a fost confirmată de serviciul de marfă al sistemului feroviar din Lituania printr-o scrisoare către clienţi, în urma "clarificării" mecanismului de aplicare a sancţiunilor de către Comisia Europeană.

Un purtător de cuvânt al serviciului a confirmat conţinutul scrisorii, dar a refuzat să comenteze în continuare.

Ministerul lituanian de Externe nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Amplasată între Polonia şi Lituania, state membre ale UE şi NATO, enclava Kaliningrad este aprovizionată din Rusia, via Lituania, prin conducte de gaze şi pe calea ferată.

Sediu al Cartierului General al flotei ruseşti de la Marea Baltică, enclava a fost capturată Armata Roşie de la Germania nazistă în aprilie 1945 şi cedată Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel