Echilibrul din Donețkul de Nord se schimbă de la oră la oră. ”Îl nivelează până la pământ”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Poliția Ucrainei
Foto: Poliția Ucrainei

Intensitatea luptelor din Severodonețk și din Lysychansk, aflat în apropiere, le-a transformat pe amândouă în "orașe moarte", a declarat Zelenski.

Totodată, elicopterele ucrainene lovesc forțele inamice din regiunea Herson, iar avioanele au alovit depozitele rusești de muniții din regiunea Mykolayiv, explică reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Luptele grele continuă în orașul Donețk de Nord, iar situația „se schimbă în fiecare oră”, spun oficialii ucraineni. Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului, a declarat că „există suficiente forțe și resurse ucrainene pentru a recuceri orașul. Se duc bătălii aprige și lupte de stradă”.

Striuk a spus că forțele ruse au un avantaj numeric semnificativ.  "Au încercat să atace orașul și au reușit. Omoara din ce în ce mai mulți soldați, ceea ce desigur complică situația. Nord Donețk este nivelat pentru că nu îl pot lua în una sau două zile. Orașul este distrus. orașul și infrastructura sa sunt aproape distruse. Va fi nevoie de o reconstrucție aproape completă pentru alimentarea cu gaz și apă”, a adăugat el.

Forțele ucrainene care încă rezistă în orașul Severodonețk din estul țării sunt depășite numeric de forțele rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski, conform BBC.

De la retragerea forțelor sale din regiunea Kiev în martie, Rusia și-a reorientat eforturile militare spre estul Ucrainei, în Donbas, făcând progrese lente acolo în ultimele săptămâni.

În ciuda superiorității numerice a rușilor, Zelenski a declarat că apărătorii ucraineni rezistă și au "toate șansele" de a riposta.

Loviturile de artilerie s-au intensificat, de asemenea, asupra orașului vecin Lysychansk, pe care Zelenski a declarat că l-a vizitat duminică.

Forțele ruse au făcut progrese lente în estul Ucrainei, în Donbas, în ultimele săptămâni.

Trupele lor controlează în prezent aproape toată regiunea Luhansk, precum și o proporție semnificativă din regiunea învecinată Donețk. Cele două regiuni alcătuiesc Donbasul.

Luptele au fost lente și sângeroase, ambele părți suferind pierderi semnificative.

Arme occidentale



Presa de stat rusă a declarat duminică că unul dintre cei mai importanți ofițeri ai armatei, generalul-maior Roman Kutuzov, a fost ucis în timp ce conducea o ofensivă asupra unui oraș ucrainean din regiune.

Luni, Marea Britanie a confirmat că sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune vor fi incluse pentru prima dată în următorul lot de ajutor militar pe care îl va trimite Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că el consideră că orice livrare de arme cu rază lungă de acțiune din partea țărilor occidentale reprezintă o încercare deliberată de a prelungi conflictul. El a declarat că Rusia va răspunde prin extinderea listei de ținte pe care le va lovi pe teritoriul Ucrainei dacă adversarilor săi le vor fi trimise arme cu rază mai lungă de acțiune.

Mariupol



În Mariupol, care a fost capturat de Rusia în luna mai după un asediu de luni de zile, agenția de știri Associated Press relatează că zeci de cadavre aparținând soldaților care apărau oțelăria Azovstal din oraș au fost în cele din urmă returnate Kievului, unde sunt supuse unor teste ADN.

Alți soldați care au supraviețuit asediului au fost duși în zonele controlate de Rusia. Luni, Zelenski a declarat că peste 2.500 dintre ei sunt deținuți ca prizonieri de război.

Locuitorii din orașul-port, acum controlat de Rusia, se confruntă cu o criză umanitară din ce în ce mai mare, agravată de lipsa gravă de alimente și apă.

Luni, un oficial ucrainean a declarat că numărul mare de cadavre în descompunere și gunoiul din oraș au provocat o epidemie de holeră, ceea ce a dus la instituirea carantinei.

"Vedem cum orașul se închide", a declarat Petro Andryushchenko, care este consilier al primarului orașului, pentru United News TV, citat de mediafax.

"Cuvântul "holeră" este menționat în interiorul orașului, în rândul autorităților de ocupație și al celor care le gestionează", a adăugat el.

BBC nu a reușit să verifice independent această afirmație.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel