Senatul SUA a aprobat 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Pe lista alocărilor se află și sistemul PATRIOT

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 20 mai, 09:24 | Categorie: Politică
Patriot
Patriot

Pentru ca documentul să intre în vigoare, acesta trebuie semnat de președintele american Joe Biden.

Pe 19 mai, la ora 18:30 ora Bucureștiului, Senatul SUA a început să voteze proiectul de lege HR 7691, care prevede alocarea unui pachet suplimentar de asistență Ucrainei.

Senatorii au votat pentru acordarea unui ajutor de 40 de miliarde de dolari Ucrainei, scrie The Washington Post

Pachetul aprobat joi va ridica totalul asistenţei Statelor Unite pentru Ucraina la aproximativ 54 de miliarde de dolari.

86 de senatori au votat pentru, iar toate  cele 11 voturi împotrivă au venit de la republicani.

Pachetul, în special, vizează securitatea și ajutorul umanitar pentru Ucraina, sprijinirea economiei și depășirea crizei alimentare globale.

Pe listă se află și livrarea unui sistem Patriot

Documentul va fi trimis spre semnare președintelui american Joe Biden.

Proiectul de lege prevede că vor fi asigurate 20,1 miliarde de dolari în ajutor militar pentru transferul de sisteme de arme avansate: rachete antiaeriene Patriot și artilerie cu rază lungă.

De asemenea, 3,9 miliarde de dolari vor fi alocați pentru operațiunile Comandamentului European, care includ „sprijin pentru misiune, sprijin pentru informații, plata pentru dificultăți pentru trupele dislocate în regiune și echipamente, inclusiv o baterie de rachete Patriot”, potrivit unei fișe informative a democraților din Camera, arată și CNN

Proiectul de lege include, de asemenea, un sprijin economic total de peste 8 miliarde de dolari pentru Ucraina, aproape 5 miliarde de dolari în ajutor alimentar global pentru a aborda potențiala penurie de alimente și peste 1 miliard de dolari în sprijin pentru refugiați.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Senatului SUA şi a declarat: "Ne îndreptăm spre victorie cu încredere şi strategic".

Ucraina a fost invadată de forţele ruse cu aproape trei luni în urmă, iar susţinerea occidentală este vitală pentru continuarea rezistenţei. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite