Secretarul general al OPEC a murit la 63 de ani. Mohammad Barkindo mai avea câteva zile din mandatul său

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Sursă foto: Facebook (OPEC)
Sursă foto: Facebook (OPEC)

Secretarul general al OPEC a încetat din viață. 

Mohammad Barkindo, un politician nigerian și secretar general al grupului producătorilor de petrol OPEC, a murit la vârsta de 63 de ani, cu doar câteva zile înainte ca acesta să-și termine mandatul la organizație. Șeful National Petroleum Corporation din Nigeria, Mele Kyari, a transmis miercuri vestea într-un tweet, care a fost confirmat ulterior de două surse din cadrul OPEC.

”L-am pierdut stimatul Muhammad Sanusi Barkindo”, scria miercuri dimineața devreme un tweet. ”A murit în jurul orei 23:00 ieri, 5 iulie 2022. Cu siguranță o mare pierdere pentru familia sa imediată, NNPC, țara noastră Nigeria, OPEC și comunitatea energetică globală. Aranjamentele de înmormântare vor fi anunțate în curând.”

Nimeni nu se aștepta la decesul lui Barkindo

Moartea neașteptată a lui Barkindo a fost un șoc pentru membrii lumii petrolului și gazelor, mulți dintre care îl descriau drept un gigant în industrie. Cariera sa a durat peste patru decenii și a inclus lucrări la National Petroleum Corporation din Nigeria, Duke Oil, Ministerul de Externe și Ministerul Energiei din Nigeria, precum și OPEC.

De când a preluat funcția de secretar general al OPEC în 2016, Barkindo a trecut prin momente tumultoase pentru grupul de producători de petrol, care a fost martor la piețe volatile zdruncinate de evenimente istorice, inclusiv pandemia de Covid-19, crearea alianței OPEC+ cu Rusia și alte țări non- OPEC și invazia Ucrainei.

În timp ce organizația a pierdut doi membri, Qatar și Ecuador, în acea perioadă, Barkindo este totuși creditat că a creat unitate între membrii grupului în efortul de a stabiliza piețele petroliere globale.

Augustin Hagiu: Nu este nicio garanție că vor scădea prețurile la carburanți

Executivul a aprobat joi ordonanța de urgență pentru aplicarea reducerii de 50 de bani la prețurile la carburanți - 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială.

„Azi s-a aprobat OUG. Vorbim de o reducere de 50 de bani - 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării, în cazurile când doresc să ia și această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani”, spune Virgil Popescu.

”Nu este nicio garanție (că vor scădea prețurile în benzinării n.r.), în înțelegerea mea, e pe cuvânt de onoare. Așa cum nu a fost timp de dialog, nu a fost timp nici pentru chestiuni concrete. 

Protestele se vor liniști în momentul în care instituțiile ne vor anunța care sunt profiturile pe cele trei componente: extracție, producție și distribuție.

Eu am solicitat acum plafonarea prețului la carburanți pentru 3 luni, timp în care să vedem profiturile companiilor din domeniu și să dăm o ordonanță de urgență pentru a bloca exporturile de petrol”, este de părere Augustin Hagiu.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel