Se ascute lupta în Coaliție. Ciolacu: Codul fiscal e ca în Evul Mediu. Sunt excepții de la cota unică "dacă soarele răsare din Sud, nu din Nord, ai 5%"

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Facebook / Marcel Ciolacu
Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a avertizat astăzi pe toţi cei din coaliţie să fie mai atenţi la declaraţii.

Continuă disputele din coaliţia de guvernare pe tema modificării Codului Fiscal.

Marcel Ciolacu compară actualul Cod fiscal, "care funcţionează ca în Evul Mediu", prin "bule papale", şi a adăugat că s-a săturat 'să apară tot felul de tiriflici care îşi dau cu părerea, după ce au distrus România, cât de bună e cota unică".

El a intervenit, astfel, după ce tensiunile dintre PNL şi PSD, privind noi taxe pentru companii, au ajuns publice la sfârşitul săptămânii, cu declaraţia fermă a premierului Nicolae Ciucă, care a spus că schimbările propuse de PSD ar putea crea în cel mult doi ani probleme mai mari decât avem acum. "Eu vreau o coaliţie responsabilă", a declarat astăzi Marcel Ciolacu. "Vreau un mediu de afaceri corect şi o protejare a celor cu venituri mici şi mijlocii", a adăugat liderul PSD, citat de Rador. 

Liderul PSD arată că "sunt excepţii peste excepţii" de la sistemul unic de impozitare, între acestea fiind jocurile de noroc sau companii impozitate cu 1% sau "dacă soarele răsare din Sud nu din Nord, ai 5%".

"PSD-ul este partener la aceste discuţii. Nu dorim să facem aceste lucruri, le urăm succes, să vină cu variantele cele mai bune pentru România, dar eu nu pot să nu observ că toate ţările economic dezvoltate nu au excepţii şi au un sistem de impozitare progresiv. (...) Sunt anumite companii prestigioase, legale, corecte, dar printr-o conjunctură cum este pandemia au avut nişte venituri excepţionale. Nu ar fi avut acele cifre de afaceri dacă n-ar fi fost pandemia sau n-ar fi fost această criză din energie sau din carburanţi, ele bazate pe un preş speculativ din punctul meu de vedere. Şi aşteptăm de la ministrul Energiei toate aceste explicaţii. (...) Statul a cheltuit imens ca să combată pandemia, câteodată eficient, câteodată ineficient, este normal ca şi noi să solicităm pe o perioadă limitată de timp un efort din partea acestor companii - nu este nimic incorect, nici injust, dimpotrivă, este un element corect în orice stat", a explicat preşedintele Camerei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că a vorbit luni dimineaţă cu premierul Nicolae Ciucă "despre problemele urgente pe care le are România".

"Astăzi, de dimineaţă, am stat de vorbă cu domnul prim-ministru, dar e un lucru normal. Vorbim în fiecare zi", a declarat Ciolacu la sediul central al PSD.

Întrebat care a fost concluzia discuţiilor, el a spus: "Problemele urgente pe care le are România".

Ciolacu afirmă că solicitările PSD legate de modificarea Codului fiscal, mai exact de eliminarea unor excepţii peste 6 luni, pot fi abordate în coaliţie, dar nu vrea ca discuţia să se mute 'pe anumiţi miniştri'.

"Eu nu vreau să mut discuţia pe anumiţi miniştri. Fiecare dintre noi suntem trecători pe aceste funcţii, unii mai mult, alţii mai puţin, în funcţie de performanţa fiecăruia. Nu vreau să mutăm această discuţie la ceva punctual. (...) Sunt ferm convins că continuăm această coaliţie şi vom construi. (...) Poate şi eu am greşit că nu am explicat foarte clar ce cred eu că este bine pentru societatea românească. (...) Nu am dat ultimatum, nu am dat linii roşii, am explicat principiile cu care noi şi colegii din PSD ne aşezăm la masă. Nu intrăm în zona de speculaţii. Din acest moment ne aşezăm şi discutăm. În fiecare zi. Avem foarte multe întâlniri şi discuţii. (...) Noi vorbim de anumite modificări în Codul fiscal, mai exact să scoţi anumite excepţii din Codul fiscal de la 1 ianuarie anul viitor. Care este problema? Unde este urgenţa? Noi vorbim de ceva peste 6 luni. Care este problema? Important este ca decizia să fie cea bună şi corectă", a explicat liderul PSD.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel