Sancțiunile nu au oprit mașina de război a Moscovei. Rusia primește 800 de milioane de dolari pe zi

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Rusia nu a rezolvat problemele armatei sale nici după numirea lui Dvornikov în funcția de comandant.

O lună și jumătate din bătălia pentru Donbass demonstrează inflexibilitatea Rusiei.

Economia sa rezistă atâta timp cât țările lumii cumpără petrol și gaze de la Moscova. 

Armata rusă este obosită și demoralizată după trei luni de război și face aceleași greșeli pe care le-au făcut în primele etape, scrie The New York Times, citând oficiali americani.

Potrivit acestora, ocuparea treptată a teritoriilor Ucrainei a devenit o tactică mai reușită pentru ruși, dar epuizează trupele, iar capacitatea lor de luptă a scăzut cu 20%. Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că Rusia a pierdut 1.000 de tancuri de la începutul războiului.

La începutul lunii martie, SUA și aliații au început să impună sancțiuni Rusiei . Președintele Biden a explicat că în acest fel ei doresc „să dea o lovitură puternică mașinii militare a lui Putin”, scrie Bloomberg.

India și China compensează parțial sancțiunile occidentale

Cu toate acestea, mașina de război a Moscovei încă funcționează. Rusia primește 800 de milioane de dolari pe zi  pentru petrol și gaze. În ultimii ani, a semănat cu un supermarket uriaș, vânzând energie, grâu, aluminiu, paladiu și așa mai departe lumii. Agresiunea împotriva Ucrainei a forțat UE și SUA să regândească aceste relații. Europa a făcut deja primul pas de compromis pentru a interzice petrolul rusesc , dar Rusia încă se descurcă bine.

Chiar dacă unele țări refuză să folosească resursele energetice rusești, veniturile din petrol și gaze ale Kremlinului vor fi de 285 de miliarde de dolari, iar aceasta va depăși cifra de anul trecut cu o cincime.

Rafinăriile indiene au achiziționat peste 40 de milioane de barili de petrol rusesc din februarie până în mai, iar țițeiul este achiziționat la reducere, la prețuri de sub 70 de dolari/baril.

În China, situația este aproximativ aceeași, iar unele companii au fost lăsate de ruși să facă tranzacții în yuani .

Iar situația cu gazul este și mai complicată. Este puțin probabil ca Rusia să poată găsi alte piețe. Cu toate acestea, Europa este încă prea departe de a impune un embargo pe gaz, deoarece 40% din nevoile sale de gaze sunt acoperite de Moscova.

 

Măcelarul din Siria, comandă în Donbas

 

În aprilie, dictatorul rus Vladimir Putin a numit un nou comandant al armatei, Alexander Dvornikov , care încerca să coordoneze unitățile aeriene și terestre. Într-o oarecare măsură, a reușit. Cu toate acestea, nu a mai fost văzut pe câmpul de luptă de mult timp și se pune întrebarea dacă va continua să conducă trupele mai departe.

Piloții ruși sunt prudenți: zboară peste graniță, lovesc țintele și revin repede. Până acum, Rusia nu are un avantaj în aer.

Armata rusă a obținut un oarecare succes la Severodonețk , iar președintele Vladimir Zelenski a recunoscut că Ucraina pierde până la 100 de soldați pe zi .

Cu toate acestea, în alte direcții, ei pierd teren, în special lângă Harkov , unde ucrainenii au reușit să preia inițiativa și să-i împingă pe ruși departe de oraș, pe care l-au bombardat timp de șase săptămâni.

Generalul în retragere Garrett Breedlove spune că ucrainenii sunt capabili să-i împingă pe ruși înapoi în străinătate și să întrerupă liniile de aprovizionare. Acest lucru ar pune armata rusă în aceeași poziție ca în prima etapă a războiului, când coloanele lor au rămas fără combustibil și au devenit ținte ușoare pentru ucrainenii cu sulițe.

Experții spun că defectele armatei ruse sunt fundamentale, nu pot fi rezolvate în câteva luni. Cel mai important lucru este lipsa de independență în rândul ofițerilor de nivel mediu și inferior. Iar ofițerii superiori aderă la doctrina sovietică, unde nu puteți critica deficiențele strategiei sau face ajustări dacă înaltul comandament a luat deja o decizie. În același timp, ucrainenii sunt puternici tocmai în acest gen de descentralizare.

Evelyn Farkas, un fost oficial înalt al Pentagonului pentru Ucraina și Rusia în administrația Obama, spune că Putin este probabil implicat personal în comanda trupelor. Și când președinții se amestecă în deciziile militare operaționale, aceasta este o „rețetă pentru dezastru”.

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel