Sancțiuni Rusia. Charles Michel: Trebuie dublate de CONFISCARE. ”E o chestiune de justiție”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat în favoarea confiscării banilor rusești, blocați în urma sancțiunilor internaționale împotrifa Federației Ruse.

Președintele Consiliului European participă la Varșovia la Conferința Internațională a Donatorilor pentru Ucraina, care va colecta fonduri pentru răspunsul umanitar al ONU în Ucraian. România a prezentat o nouă contribuție de asistență umanitară în valoare de 3,2 milioane euro.

Referindu-se la fondurile blocate de sancțiuni, Charles Michel a spus că, de principiu, acei bani ar trebui transferați pentru reconstrucția Ucrainei.

Totuși, oficialul european a recunoscut că ”nu este atât de simplu”, întrucât măsura ar necesita o hotărâre judecătorească.

Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu doar înghețarea bunurilor, ci și posibilitatea confiscării acestora, a le pune la dispoziție pentru reconstrucția țării. Aceasta este credința mea personală. Cu toate acestea, recunosc, pentru că sunt avocat de profesie, recunosc că nivelul juridic al acestei probleme nu este atât de simplu. Există 27 de sisteme juridice în UE, iar în multe state membre ale UE acest lucru va necesita o decizie judecătorească. Acesta este un proces dificil și lung. Dar am însărcinat deja serviciului juridic al Consiliului să vină cu câteva idei posibile pentru a găsi o soluție juridică în conformitate cu principiile statului de drept, care să faciliteze și să permită confiscarea bunurilor persoanelor supuse sancțiunilor UE sau altor sancțiuni.

În opinia mea, este o chestiune de justiție, nu doar să înghețe bunurile, ci și să le confiscăm pentru a pune acești bani la dispoziția autorităților ucrainene în toate aceste scopuri pe care le-am menționat, în special pentru reconstrucția țării. Aceasta este o chestiune de dreptate”, a declarat președintele CE al UE.

Totodată, oficialul a explicat că fondurile care vor fi colectate la Conferința donatorilor din 5 mai vor fi punctul de pleare pentru reconstrucția țării. ”Este exact ceea ce trebuie să facem, trebuie să trimitem un semnal foarte puternic că vom sprijini Ucraina cât mai mult posibil”, a spus Michel.

Acesta a comparat situația de acum cu cea a Europei de după Al Doilea Război Mondial. ”Avem nevoie de voință politică, iar această conferință, în opinia mea, ar trebui să fie punctul de plecare pentru un plan Marshall european pentru Ucraina”.

Ucraina va primi ajutor umanitar, lichidități (granturi și împrumuturi) și ajutor în reconstrucția țării a declarat președintele Consiliului European, într-un interviu pentru publicația ucraineană Interfax.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel