Rușii țintesc A TREIA centrală NUCLEARĂ în Ucraina. George Scutaru: ”Este prea ciudată această înaintare”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

După ocuparea centralelor nucleare de la Cernobîl și Zaporijia, invadatorii ruși vor să pună mâna pe o a treia facilitate.

Rușii ar încerca să ocupe Centrala Atomo-Electrică Ucraina Sud (cunoscută ca Centrala Nucleară Yujnoukrainsk).

Centrala nucleară Ucraina de Sud este situată în apropierea orașului Yujnoukrainsk, din regiunea Mîkolaiv.

George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, declara, pe 14 martie, că Rusia încearcă să captureze și această centrală nucleară, iar planurile acestora arată că se dorește ocuparea teritoriilor care fac legătura între Donețk și Crimeea.

”Trupele ruse înaintează de-a lungul căilor de comunicații, spre nordul orașului Mîkolaiv. Acum sunt în localitatea Voznesensk, la 32 de km de o altă centrală nucleară, Yujnoukrainsk. Este foarte posibil ca în zilele următoare să aflăm că rușii vor să pună mâna pe o nouă centrală nucleară. Este prea ciudată această înaintare.

Toate aceste acțiuni arată că Rusia se pregătește să dețină și să ocupe aceste teritorii, nu să le cedeze în cazul unei negocieri. Această concentrare de trupe spre Mariupol arată că pe ei îi interesează acest coridor terestru, care să lege Donețk de Crimeea și care le va da posibilitatea să aibă continuitate terestră și să gestioneze mai bine Crimeea”, a explicat Scutaru, director al New Strategy Center.

”Rușii au încercat să străpungă acolo”

Planurile rușilor au fost explicate și de șeful interimar al Energoatom, Petro Kotin, carea declarat într-un interviu acordat NV că armata rusă a încercat să intre și în centrala nucleară Ucraina Sud, dar a fost oprită la aproximativ 32 de km, în localitatea Voznesensk

”A fost o mare amenințare - au încercat să străpungă acolo, dar au fost respinși, au fost opriți la Voznesensk. Au fost aruncate în aer două poduri pentru a nu trece armata rusă. (Rușii n.r.) au încercat să captureze Ucraina de Sud imediat după ZNPP (Centrala de la Zaporijia).

Centrala Ucraina de Sud are trei unități de 1.000 MW fiecare, de aceeași capacitate ca Centrala de la Zaporijia. În prezent, doar două unități funcționează, iar cea de-a treia este în reparație.

”Terorism nuclear”

Potrivit lui Kotin, există două reactoare care operează la Zaporijia și două la centrala Ucraina de Sud/Yujnoukrainsk. 

"Consumul în sistemul de energie a scăzut semnificativ de la începutul agresiunii militare. În urmă cu aproximativ două luni, lucram cu toate cele 15 unități de putere la capacitate maximă. În prezent lucrăm doar cu opt și este suficient”,  a mai spus șeful ”Energoatom”.

Totodată, el a subliniat că Rusia lui Vladimir Putin recurge la ”terorism nuclear”. 

"Ceea ce se întâmplă - confiscarea instalațiilor nucleare pașnice - este un act de terorism nuclear . Nimeni în lume nu a făcut asta. Putin scrie istorie și este o istorie dezgustătoare. A devenit primul dictator care a bombardat instalații nucleare pașnice. Și va fi tras la răspundere ca un act de terorism nuclear”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel