Rușii se răzbună după pierderile de zilele trecute. ”Scopul este de a priva oamenii de lumină și căldură”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 12 sep 2022, 09:25 | Categorie: Politică

Ucraina a acuzat armata rusă că a atacat infrastructura civilă ca răspuns la o ofensivă rapidă din weekend a trupelor ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă, relatează AFP.

"O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporijia, Dnipropetrovsk şi Sumî", a scris Zelenski într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare, dând vina pe "teroriştii ruşi".

"Nicio instalaţie militară" afectată, a adăugat el. "Obiectivul este de a priva oamenii de lumină şi încălzire", a afirmat preşedintele ucrainean.

Moscova neagă că forțele sale vizează în mod deliberat civilii.

SUA au reacționat la loviturile cu rachete asupra infrastructurii ucrainene.

”Răspunsul evident al Rusiei la eliberarea de către Ucraina a orașelor și satelor din est: lansarea de rachete pentru a distruge cea mai importantă infrastructură civilă”, a scris ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink.

Autorităţile din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk şi Poltava au anunţat apoi că alimentarea cu curent electric a fost complet restabilită.Părţi importante din estul Ucrainei au fost afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni.

În cea mai gravă înfrângere pentru forțele Moscovei de când au fost respinse de la periferia capitalei Kiev, în martie, mii de soldați ruși au lăsat în urmă muniții și echipamente în timp ce au fugit din orașul Izium, pe care l-au folosit ca centru logistic.

Comandantul-șef al Ucrainei, generalul Valeri Zaluzhnyi, a declarat că forțele armate au recăpătat controlul pe peste 3.000 km pătrați de la începutul acestei luni.

Câștigurile teritoriale  ale Ucrainei sunt importante din punct de vedere politic pentru Zelenski, deoarece încearcă să mențină Europa unită în spatele Ucrainei - furnizând arme și bani - chiar dacă o criză energetică se profilează în această iarnă, ca urmare a reducerii livrărilor de gaz rusești către clienții europeni, scrie Reuters.

Statul Major al Ucrainei a declarat luni că forțele de apărare au dislocat inamicul din peste 20 de așezări în ultima zi, după ce cu o zi înainte fuseseră eliberate 30 de localități.

Gen. Bălăceanu: Vom vedea unde se retrag rușii

Virgil Bălăceanu a explicat că orașul Izium este cheia pentru dezvoltarea ulterioară a unei contraofensive ucrainene, iar capturarea acestuia i-ar putea forța pe ruși să se retragă chiar și până la pozițiile de dinainte de 24 februarie 2022.

”Este extrem de important să analizăm sudul Harkovului. Putem vorbi de o spargere a frontului. Trupele au ajuns la Izium și Liman, care sunt două orașe foarte importante. Mai ales Iziumul este un punct strategic, rușii au luptat mai bine de câteva luni, până în mai, (pentru a-l captura n.r.). Din Izium au reușit să deschidă, după aceea, direcții spre Liman și Rubișne, ulterior către Severodonețk și Lisiceansk.

Rușii sunt în apărare, este foarte important de reținut. Vom vedea ce-au decis, dacă vor trece la apărare pe râul Donețk sau se vor duce chiar pe linia de demarcație, pe lucrările de fortificație, efectuate după invazia din 2014. Oricum, inițiativa aparține armatei ucrainene, vorbim numai de acțiuni ofensiv, iar rușii sunt obligați să treacă la apărare pe toate direcțiile”, subliniază generalul. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite