Rusia îi hipnotizează pe Occidentali | Ba se retrage, ba atacă: Moscova amenință cu scenariul GEORGIAN

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 23 noi 2021, 12:07 | Categorie: Politică
Harta Europa
Harta Europa

Tensiunile cu Ucraina sunt asemănătoare cu situaţia din 2008, înaintea conflictului militar dintre Rusia şi Georgia, arată un raport al SVR, Serviciul rus pentru Informaţii Externe.

SVR spune că Moscova nu pregăteşte invadarea Ucrainei, dar susţine că acțiunile părții ucrainene sunt similare cu cele ale georgienilor, din 2008.

"Am observat o situaţie similară în Georgia, înaintea evenimentelor din 2008", arată raportul Serviciului rus pentru Informaţii Externe (SVR), citat de agenţiile Interfax şi Reuters.

Amenințări directe

Preşedintele georgian din acea perioadă, Miheil Saakaşvili, "a plătit un preţ mare în acel război", subliniază raportul serviciului rus.

Rusia a invadat scurt timp regiuni din Georgia în anul 2008, iar în unele zone separatiste georgiene sunt şi acum militari ruşi, scrie mediafax.

SVR a catalogat drept "absolut false" informaţiile privind mobilizarea de către Rusia a zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei.

Ucraina demontează zvonurile aruncate de Moscova

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a acuzat luni Rusia de răspândirea unor informaţii false, inclusiv că guvernul de la Kiev ar plănui o ofensivă militară în Donbas, regiune din estul Ucrainei, unde importante zone sunt controlate de către separatişti susţinuţi de Moscova.

"Permiteţi-mi să declar oficial: Ucraina nu plănuieşte nicio ofensivă militară în Donbas", a afirmat şeful diplomaţiei ucrainene.

Săptămâna trecută, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat  că Rusia a mobilizat aproape 100.000 de militari la frontiera ţării sale.

Administraţia Vladimir Putin a respins imediat sugestiile privind vreun plan de invadare a Ucrainei. "Este vorba de o tentativă nefondată de instigare la tensiuni", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Agerpres.

Citește și: Rusia agită din nou apele în Estul Europei. SG NATO: Mişcări "importante şi neobişnuite" de trupe ruseşti

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite