Rusia, gata să ridice blocada din Marea Neagră. Unica cerință a Moscovei: Ridicarea sancţiunilor

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: flickr
Foto: flickr

Din cauza blocadei din porturile Ucrainei, cerealele aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, pentru Interfax, informează Reuters şi AFP.

ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul.

Rudenko a cerut în context ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei, ca o condiţie pentru evitarea unei crize alimentare mondiale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la declanşarea ofensivei ruse.

"Rezolvarea problemei alimentare trece printr-o abordare colectivă, ce implică în special ridicarea sancţiunilor care au fost instaurate împotriva exporturilor ruse şi tranzacţiilor financiare", a declarat ministrul-adjunct de externe al Rusiei.

Ucraina are, anul acesta, o suprafața totală plantată cu cereale cu până la 30% mai mică decât anul trecut din cauza războiului, iar recoltele ar putea scădea și mai mult dacă fermierii nu obțin combustibil, pentru a începe aplicarea substanțelor chimice, și pentru recolteze recoltarea la timp a grâului.

De asemenea, Rusia va discuta despre posibilitatea de a întreprinde un schimb de prizonieri cu Ucraina, după ce prizonierii care s-au predat vor fi condamnaţi, a adăugat Rudenko.

Oficiali ruşi şi separatişti proruşi din estul Ucrainei au declarat că unii dintre prizonierii care s-au predat ar trebui judecaţi pentru crime de război.

Andrei Rudkov a mai spus că este prematur să se stabilească o bază militară rusă în regiunea Herson din estul Ucrainei, controlată de ruşi.

Oraşul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraş important ocupat, la 3 martie, de ruşi de la începutul ofensivei pe care ei au declanşat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel