Rusia expulzează 10 diplomați români. Moscova ”condamnă linia Bucureştiului de albire a nelegiuirilor comise de batalioanele naţionaliste”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Federaţia Rusă a declarat 'personae non gratae' 10 persoane de la Ambasada României la Moscova.

Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, Cristian Istrate, a fost convocat vineri la sediul Ministerului rus de Externe, unde i s-a transmis o notă privind declararea a zece angajaţi ai misiunii diplomatice române la Moscova 'personae non gratae'.

Măsura este un răspuns la gestul similar făcut de către România pe 5 aprilie 2022.

MAE rus subliniază că această măsură reprezintă un răspuns la decizia părţii române din 5 aprilie, pe care o consideră a fi "nemotivată", de a declara 'personae non gratae' zece diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

"Partea rusă respinge cu hotărâre încercările nefondate ale părţii române de a pune pe seama Rusiei vina pentru crime de război în Ucraina şi condamnă linia Bucureştiului de albire a nelegiuirilor comise de batalioanele naţionaliste împotriva populaţiei civile, precum şi pentru furnizarea de arme, echipamente şi alt fel de asistenţă regimului de la Kiev", menţionează MAE rus în comunicatul său.

MAE român reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a crimelor de război şi a altor crime internaţionale comise în această ţară de către forţele ruse.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de MAE, decizia autorităţilor române din aprilie a avut la bază activităţile şi acţiunile a 10 oficiali ruşi, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Pe 5 aprilie, MAE anunţa că autorităţile române au decis declararea ca 'personae non gratae' pe teritoriul României a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel