Rusia boicotează o reuniune dintre CS ONU și Comitetul UE care se ocupă de securitate

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 04 mai, 09:15 | Categorie: Politică
Discuții în Consiliul de Securitate pe marginea situației din Siria, 1 mai 2022 / Foto: ONU, Manuel Elias
Discuții în Consiliul de Securitate pe marginea situației din Siria, 1 mai 2022 / Foto: ONU, Manuel Elias

Rusia va boicota miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu Comitetul Politic şi de Securitate al Uniunii Europene - CoPS.

Această întâlnire informală anuală dintre Consiliul de Securitate şi CoPS nu a mai avut loc din 2019 din cauza pandemiei de COVID-19, iar boicotul Moscovei lustrează o deteriorare suplimentară a relaţiilor cu UE.

Un diplomat occidental a declarat pentru AFP că nu îşi aminteşte ca Rusia să fi boicotat vreo reuniune a Consiliului de Securitate după invadarea Ucrainei pe 24 februarie, scrie Agerpres.

Potrivit unei surse diplomatice ruseşti care a vorbit sub protecţia anonimatului, decizia Moscovei este legată de situaţia din Ucraina.

În cadrul reuniunii de miercuri se va discuta despre interacţiunea Uniunii Europene cu ONU în ţările în care cele două organizaţii desfăşoară operaţiuni, precum Bosnia şi Herţegovina, Republica Centrafricană sau Mali.

CoPS este format din reprezentanți, la nivel de ambasador, ai statelor membre UE, fiind este responsabil de coordonarea politicii externe şi de securitate comună (PESC) cu politica de securitate şi apărare comună (PSAC) ale UE.

După reuniunea de la New York, reprezentanții statelor membre UE se vor deplasa la Washington pentru o întâlnire cu oficiali americani, potrivit unui diplomat.

Rusia, care rămâne unul din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate cu drept de veto, a fost înlăturată din mai multe organisme ONU, inclusiv din Consiliul pentru Drepturile Omului, amintește Agerpres.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cărei ţară deţine preşedinţia Consiliului de Securitate în luna mai, a asigurat mass-media că acest for continuă să funcţioneze normal.

Consiliul de Securitate a avut chiar un "succes extraordinar" în a "reuşi să izoleze Rusia" de la sfârşitul lunii februarie, a apreciat Linda Thomas-Greenfield. "Este un succes semnificativ", a insistat ea. "Am reuşit să unim vocile care condamnau Rusia în Adunarea Generală, dar acest lucru s-a întâmplat ca urmare a sprijinului larg care a existat în acest sens în Consiliul de Securitate", a argumentat diplomata americană, care nu a menţionat că, graţie dreptului său de veto, Moscova a reuşit să scape de o condamnare din partea Consiliului de Securitate la sfârşitul lunii februarie."Rusia este izolată în Consiliul de Securitate şi de fiecare dată când avem o discuţie în Consiliul de Securitate cu privire la Rusia, aceasta este în defensivă şi vom continua să o menţinem în defensivă până când va pune capăt atacului său brutal asupra poporului ucrainean", a spus ea.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite