Rodia, sursa de vitamine necesare creierului. Care sunt beneficiile unui pahar de suc, dar și contraindicațiile consumului de rodie

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
FOTO: Freepik @azerbaijan_stock
FOTO: Freepik @azerbaijan_stock

Rodia este superfructul cu multiple beneficii pentru sănătate, având capacitatea de a inhiba creșterea celulelor canceroase, precum și să prevină apariția bolilor neurodegenerative.

Rodia este un fruct exotic, iar în ultima vreme îl găsim cu ușurință la raionul de fructe de prin magazinele românești. Beneficiile multiple pe care le are acest fruct, ca urmare o conținutului de vitamine și minerale, face din rodie un ”super-fruct”, ce ajută la buna funcționare a creierului, dar și în combaterea bolilor cronice, precum diabetul, sau anumite tipuri de cancere.

Rodia, beneficii pentru sănătate

Sursă de fibre. Rodia este o sursă importantă de fibre alimentare solubile și insolubile, oferind aproximativ 4 grame la 100 g. Consumul de fibrele dietetice ajută la o digestie mai ușoară, dar și la tranzitul intestinal.

Ajută la scăderea în greutate. Tocmai pentru conținutul de fibre, rodia este recomandată în diete, deoarece ajută la reducerea greutății și la controlul colesterolului. Mai mult, includerea regulată a fructelor în dietă stimulează imunitatea, îmbunătățește circulația și oferă protecție împotriva cancerelor.

Bun antioxidant. Puterea antioxidantă totală a fructelor de rodie, măsurată în funcție de capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC), este de 2341 µmol TE/100 g.

Scade riscul de boli de inimă. Anumiți compuși elagitaninici, cum ar fi granatin B și punicalagin, se găsesc din abundență în sucul de rodie. Studiile sugerează că punicalaginul și taninurile pot fi eficiente în reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă prin eliminarea radicalilor liberi dăunători din corpul uman, potrivit Nutrition & You.

Bogată în vitamina C. Rodia este o sursă bună și de vitamina C antioxidantă, furnizează aproximativ 17 g la 100 g de fruct. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte capacitatea de a combate agenții infecțioși prin creșterea imunității.

Luptă împotriva cancerului și a diabetului. Totodată, s-a constatat că un consum regulat de rodie este eficient împotriva cancerului de prostată, a hiperplaziei benigne de prostată (HBP), a diabetului și a limfomului.

Vitamine benefice pentru afecțiunile neurodegenerative. Rodia are un conținut important de vitamine din complexul B-urilor, vitamine esențiale pentru menținerea unui nivel optim de energie, funcționarea creierului și metabolismul celulelor.

De asemenea, conține și vitamina K, precum și de minerale precum calciu, cupru, potasiu și mangan.

Vitamina K are un rol potențial în sănătatea oaselor prin promovarea activității osteoblastice (formarea și întărirea oaselor). Un nivel adecvat de vitamina K în alimentație contribuie la limitarea leziunilor neuronale din creier; astfel, are un rol stabilit în prevenirea bolii Alzheimer.

Rodia, contraindicații

Rodia are însă și câteva contraindicații, date de capacitatea sa de a interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru scăderea colesterolului, pentru subțierea sângelui sau pentru hipertensiune.

Vezi și: Leguma care ajută în prevenirea diabetului și reduce stresul oxidativ. Este un prebiotic, având și efecte anticancerigene

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel