Leguma care ajută în prevenirea diabetului și reduce stresul oxidativ. Este un prebiotic, având și efecte anticancerigene

Autorul articolului: Sonia Baciu | Dată: 02 feb 2023, 12:12 | Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Leguma a fost făcută celebră de Amza Pellea în filmul Nea Mărin miliardar, iar beneficiile pe care le are o pune la loc de cinste în bucătăria românească.

Legumă asemănătoare cu ceapa verde sau cu usturoiul, prazul este nativ din zona Mării Meditarea și a zonei centrale a Asiei. Este un aliment de bază pentru bucătăria europeană, iar în România a fost făcut cunoscut de Amza Pellea, în comedia de succes Nea Mărin miliardar, când umbla cu firele de praz în diplomat.

Prazul este bogat  în antioxidanți, în special polifenoli. Aceștia combat stresul oxidativ, care afectează celulele și contribuie la apariția unor boli grave precum diabetul, cancerul și bolile de inimă.

De asemenea, prazul este o sursă importantă de alicină, același compus benefic de sulf care asigură usturoiului proprietățile sale antimicrobiene.

Alicina poate reduce nivelul colesterolului și poate lupta împotriva cancerului.

1. -imagine fara descriere- (bunch-leeks_82101700.jpg)Praz. FOTO: Freepik @cynoclub

Praz, beneficii pentru sănătate

Protejează împotriva radiațiilor solare. Frunzele verzi ale prazului conțin de 100 de ori mai mult betacaroten și de două ori mai multă vitamina C decât părțile albe. Această combinație de vitamine A, C și E, precum și alți antioxidanți prezenți în praz, protejează împotriva radiațiilor solare.

Reduce riscul de boli inflamatorii cronice. Inflamația cronica este extrem de dăunătoare pentru sănătatea inimii. Vitamina K are proprietăți antiinflamatorii care pot lupta împotriva bolilor inflamatorii cronice precum diabetul, obezitatea și artrita reumatoidă.

Ajută digestia. Fiind un bun prebiotic, prazul ajută la digestie și, în plus, stimulează și întărește stomacul, rinichii și intestinul.

Stimulează creșterea părului. Prazul conține minerale, mangan, fier, vitamina C și acid folic, iar consumul acestora poate îmbunătății sănătatea părului.

Protejează vasele de sânge. Prazul conține un flavonoid, kaempferol, care protejează învelișurile vaselor de sânge împotriva radicalilor liberi.

Kaempferolul stimulează producerea de oxid nitric care dilatează în mod natural vasele de sânge. În acest fel, vasele de sânge se relaxează și astfel scade riscul de hipertensiune. 

Detoxifică pielea. Prazul este un diuretic natural și detoxifică pielea captând substanțele dăunătoare pe care le elimină din corp.

Vezi și: Kiwi, fructul care îmbunătățește somnul și sprijină sănătatea inimii. Are acțiune similară aspirinei

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite