Rezultatele întâlnirii Lavrov-Kuleba: "Decide altcineva în Rusia", nu Lavrov

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Prima întâlnire dintre cei doi miniștri de externe s-a încheiat, așa cum toți specialiștii anticipaseră

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat joi, în contextul întâlnirii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că nu s-au înregistrat progrese în sensul încetării confruntărilor militare în Ucraina, precizând însă că negocierile vor continua.

"Am evocat problema unui acord de încetare a focului, dar nu am înregistrat deloc progrese în acest sens. Cu toate acestea, am decis să continuăm negocierile în acest format", a declarat Dmytro Kuleba, potrivit cotidianului Le Figaro, după întâlnirea cu Serghei Lavrov desfăşurată în oraşul turc Antalya.

Dmytro Kuleba a precizat că deciziile nu îi aparţin lui Serghei Lavrov, ci "decide altcineva în Rusia". "Sunt pregătit să mă întâlnesc din nou cu Serghei Lavrov dacă vor fi perspective concrete", a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

Serghei Lavrov a declarat că Rusia a intervenit militar în Ucraina deoarece "nu au existat variante alternative". "Cei care furnizează armament Ucrainei trebuie să înţeleagă faptul că sunt responsabili de propriile acţiuni. Noi nu am atacat în Ucraina. În Ucraina a fost creată o situaţie care a generat o ameninţare la adresa Moscovei, noi am lansat apeluri, dar nu ne-a ascultat nimeni. Aceste contacte nu pot fi utilizate pentru a înlocui sau a subestima principalele negocieri dintre Ucraina şi Rusia, care se desfăşoară pe teritoriul Belarusului", a afirmat, conform agenţiei ANSA, Serghei Lavrov.

Adrian Cioroianu: în logica a ce s-a întâmplat, asigurările Moscovei nu conving

Vedeți și dumneavoastră că acea întâlnire dintre cei doi a avut rezultate modeste, trebuie s-o recunoaștem. Lavrov ne spunea că Rusia nu are de gând să atace altă țară, dar nici nu a atacat Ucraina. Acest tip de mesaje noi nu putem să știm dacă se le luăm în serios. În logica a ce s-a întâmplat, asigurările Moscovei nu sunt foarte convingătoare și asta face ca țările din Est să se simtă în nesiguranță, ceea ce se vede și în comportamentul concetățenilor noștri”, a comentat fostul ministru de externe.

SUA dublează BANII pentru Ucraina: Ajutor cât JUMĂTATE din PNRR-ul României. ȘAPTE miliarde de dolari, sprijin MILITAR

Proiectul prevede alocarea unor sume importante, ca ajutor de urgență pentru Ucraina, scrie NYT.

Este vorba de fonduri totale de 13,6 miliarde de dolari, din care aproximativ jumătate (6,8 miliarde de dolari) vor fi alocate ajutorului umanitar și economic. În cadrul secțiunii ”civile” de ajutor, sunt prevăzute alocări de 2,65 miliarde dolari pentru alimente și îngrijire medicală.

Cealaltă jumătate este în sprijinul capacităților de apărare ale Ucrainei. Fondurile vor fi folosite și pentru acoperirea cheltuielilor armatei americane în țările baltice, Europa Centrală și de Est, notează publicația citată.

Citește mai mult AICI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel