Republica Moldova. Ajutor de aproape 700 de milioane de euro pentru refugiații ucraineni

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Moldova va primi aproximativ 700 de milioane de euro pentru a ajuta refugiații ucraineni.

Decizia a fost luată de o conferință a donatorilor desfășurată pe 5 aprilie la Berlin, organizată de Germania, împreună cu România și Franța.

La conferința la care au participat peste 30 de țări s-a convenit să se ofere Republicii Moldova un sprijin de 695 milioane de euro, care vor fi furnizate sub formă de sprijin bugetar, precum și împrumuturi, dar și alte forme de asistență financiară.

Toți acești bani pot fi folosiți pentru a ajuta refugiații din Ucraina și pentru cetățenii moldoveni care îi ajută pe refugiați.

Peste 360.000 de cetățeni ucraineni au venit în Moldova de la începutul războiului. Peste 90.000 dintre ei au rămas în țară.

În același timp, Moldova primește deja asistență din partea altor țări. În special, Statele Unite au dat anterior Moldovei 20 de milioane de dolari pentru a oferi refugiaților tot ce au nevoie.

Potrivit autorităților germane, sunt urmărite 4 direcții de acțiune:

  • Sprijinirea Moldovei în domeniul producerii de energie, unde există mari dependențe și vulnerabilități de gaze. 

  • Sprijinirea guvernului Republicii Moldova în implementarea agendei de reformă, inclusiv în domeniile justiției, luptei împotriva corupției și promovarea dezvoltării economice.

  • Sprijin pentru managementul frontierei.

  • Consolidarea rezilienței economice.

Potrivit MAE români, la finalul Conferinței internaționale, miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței au adoptat un set de Concluzii ale co-președinților Conferinței internaționale de sprijin pentru Republica Moldova.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel