Reglări de conturi la Kiev: Fostul președinte al țării este acuzat de inginerii economice. ”Vreau să se știe ce făcea domnul Poroșenko"

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Petro Poroșenko, facebook
Foto: Petro Poroșenko, facebook

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a chemat la audieri în așa-numitul dosar al cărbunelui reprezentanți ai conducerii de vârf a statului în timpul președinției lui Petro Poroșenko.

Reglări de conturi la Kiev: Fostul președinte al țării, acuzat de inginerii economice

Fostul ministru de Interne Arsen Avakov, fostul prim-ministru Arseni Iațeniuk și secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare Oleksandr Turchynov au fost chemați la SBU. Citația, publicată pe site-ul SBU, indică faptul că cei trei nu s-au prezentat la audieri pe 19 mai, așa că au fost citați din nou pe 30 mai. 

Cazul este cel în care sunt suspectați parlamentarul Viktor Medvedciuk (un apropiat al lui Putin), omul de afaceri Serhiy Kuzyara și fostul ministru al Energiei Volodymyr Demcișin.

De asemenea, fostul președinte Petro Poroșenko, în prezent parlamentar, este și el suspect în acest caz.

Acuzațiile care se aduc sunt cele de trădare și finanțare a organizațiilor teroriste (autoproclamatele republici din Donbas).

Dosarul cărbunelui

Este vorba despre achiziții de cărbune, efectuate în perioada 2014-2015, de la două companii situate în teritoriile ocupate („Cărbunele Luhansk” și „Mina Kiselyov”), care se aflau sub controlul efectiv al militanților. 

Potrivit anchetei, prin Viktor Medvedciuk, rușii au început comunicarea cu Petro Poroșenko - pentru a stabili o schemă de cumpărare a cărbunelui din minele din teritoriile ocupate și de a rupe contractul cu Africa de Sud.

Pe 4 noiembrie 2014, Poroșenko, la o ședință a Consiliului Național de Securitate și Apărare, conform anchetatorilor, a spus că cărbunele din Africa de Sud era de calitate scăzută, nu avea proprietăți bune de arde și era prea scump. După aceea, Parchetul General și Ministerul de Interne au declanșat o anchetă asupra cărbunelui african, ceea ce a determinat compania sud-africană să renunțe la contractul cu Ucraina.

Mărturii noi

Săptămâna aceasta, Medvedciuk, care este arestat din aprilie, a prezentat noi dovezi împotriva lui Poroșenko, cu refereire la acest caz, dar și în așa-numitul dosar al conductei, care se referă la renunțarea statului la tronsonul de conductă aflat proprietatea sa.

”Nu mă aștept ca cineva să-și schimbe părerea despre mine. Vreau doar să fie cunoscute faptele despre ce făcea domnul Poroșenko", a spus Medvedciuk, într-un material video publicat de SBU. 

În ceea ce privește participarea lui Poroșenko la schema cărbunelui, Medvedciuk a spus că aceasta a implicat toată conducerea de atunci a Ucrainei, inclusiv președintele.

Fostul președintele neagă tot și spune că declarațiile lui Medvedciuk împotriva lui Petro Poroșenko sunt un „sabotaj informațional în interesul țării agresorului, deoarece încălcarea unității politice interne nu va funcționa în interesul Ucrainei în acest moment”.

Avocatul lui Poroșenko, Ilya Novikov, consideră că  Medvedciuk nu a spus nimic care să poată fi confirmat prin probe. 

Probabil că Medvedciuk nu are prea multe opțiuni. Ori vorbește și sta puțin mai puțin la închisoare, ori tace și primește condamnarea pe viață, arată Liga.net.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel