Război Ucraina. Kremlinul pregătește asaltul final în Mariupol și acumulează trupe în Donbas

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Ziua 53 a invaziei rusești în Ucraina, găsește trupele Kievului care mai rezistă într-o singură zonă din Mariupol. Armata rusă se pregătește de un desant.

Ca represalii după scufundarea crucișătorului Moscova cu două rachete ucrainene, Putin a ordonat pentru vineri și sâmbătă atacuri în mai multe zone din Ucraina printre care și regiune Kiev, la fabrica „Vizar”, care produce și rachetele antinavă folosite de sistemul Neptun, folosit la distrugerea navei ”Moscova”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov , a declarat că forțele armate ruse au distrus sâmbătă seara o fabrică de muniție în apropiere de Kiev, din localitatea Brovarî.  Un total de 68 de facilități militare din Ucraina au fost distruse noaptea trecută, inclusiv sistemul antiaerian OSA AKM, șase arme de rachete și artilerie și depozite de benzină, a declarat Konașenkov

Mariupol

Duminică nu au fost deschise coridoare umanitare în jurul Mariupolului. ”Nu am reușit să cădem de acord... asupra unei încetări a focului pe rutele de evacuare. De aceea, din păcate, nu deschidem coridoare umanitare astăzi", a spus duminică vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Moscova a declarat sâmbătă că orașul se afla deja sub control rusesc și că toți cei 2.500 de luptători ucraineni rămași sunt acum înconjurați la uzina metalurgică Azovstal.

S-ar părea că unități ruse se pregătesc pentru o operațiune de desant la Mariupol.

Agenția Reuters a raportat că imaginile din satelit ale fabricii de oțel arată fum și incendii dintr-o zonă conectată prin tuneluri subterane.

Folosirea de către ruși a bombardierelor Tu-22M Backfire pentru a ataca uzina Azovstal poate sugera că intenționează să pună capăt bătăliei în curând, distrugând apărătorii rămași cu putere de foc, scrie ISW.

Estul Ucrainei

Bombardarea zonelor rezidențiale și blocarea parțială a celui de-al doilea cel mai mare oraș ucrainean, Harkiv, au continuat și duminică, potrivit unui raport militar.

Forțele ruse și-au continuat acumularea de trupe în și în jurul localității Izyum, deja cucerite, desfășurând în zonă inclusiv elemente ale unităților care luptaseră în jurul Kievului.

Arme din SUA

Între timp, armele și munițiile din Statele Unite au ajuns în Ucraina, potrivit unui raport CNN care citează un oficial de la Casa Albă.

Washingtonul a promis miercuri că va trimite arme și muniții suplimentare în valoare de până la 800 de milioane de dolari, inclusiv artilerie, vehicule blindate și elicoptere, pentru a sprijini Ucraina, în contextul ofensivei ruse așteptate în provincia Donbas.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel