Razboi în Ucraina, situația la zi. În Harkiv, rușii au fost împinși până la graniță

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Armata ucraineană continuă să mai controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk.

Regiunea Luhansk rămâne încă disputată.

Trupele ruse nu au reuşit să captureze încă periferiile oraşelor Rubejnoe, Severodoneţk şi Lisiciansk, a indicat guvernatorul ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, într-o declaraţie duminică seara.

În regiunea Doneţk, tot în estul Ucrainei, trei civili au fost ucişi, iar alţi 13 răniţi în atacurile forţelor ruse duminică, potrivit administraţiei regionale ucrainene.

După eșecul invaziei generalizate în Ucraina de la 24 februarie, conflictul se concentrează, de la începutul lunii aprilie, în estul şi sudul Ucrainei.

Separatiştii proruşi revendică întregul teritoriu al celor două regiuni administrative ucrainene pentru autoproclamatele republici Doneţk şi Luhansk, recunoscute de Rusia cu câteva zile înainte de invazie.

Forţele ruse şi-au intensificat acţiunile în direcţia Donbas, încercând să ia cu asalt poziţiile armatei ucrainene, care a respins 17 atacuri ruseşti şi a distrus şi tehnică militară rusească în ultimele 24 de ore, menţionează luni Statul Major al forţelor armate ucrainene, potrivit agenţiei de presă Ukrinform, citată de Agerpres.

În direcţia Doneţk, trupele ruse au deschis focul asupra poziţiilor ucrainene cu toate tipurile de arme pe care le-au avut la dispoziţie, inclusiv aviaţia.

Artileria grea a vizat obiective ale infrastructurii civile în localităţile Dolghenki, Russkie Tişki, Ternovaia şi Petrovka. Cu ajutorul unor drone de tipul Orlan-10, ocupanţii au efectuat recunoaşteri aeriene în zona Izium, indică Statul Major al armatei ucrainene în buletinul său.

Zelenski a înlocuit șeful Forțelor de apărare teritorială

Zelenski l-a demis pe comandantul Forţelor de apărare teritorială Iuri Haluşkin, înlocuindu-l cu general-maiorul Ihor Tanţura, conform unui comunicat scurt difuzat duminică de agenţia ucraineană de presă Ukrinform. Haluşkin fusese numit comandant al Forţelor de apărare teritorială ale Ucrainei la 1 ianuarie.

Harkiv

În regiunea Harkov, unul dintre batalioanele de apărare teritorială a respins armata rusă și a mers la granița de stat cu Rusia. ”Am ajuns, domnule președinte. Suntem aici, suntem la graniță."

”Batalionul 227 al Brigăzii 127 a Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate din Harkiv i-a alungat pe ruși și a mers la granița de stat”.

ISW: rușii se vor concentra pe bătălia pentru Severodonețk

Este posibil ca rușii să se concentreze pe capturarea Severodonețkului, mai degrabă decât să ajungă la granițele administrative ale regiunii Donețk, arată ISW.

Rușii vor continua să încerce să încercuiască Severodonețk și Lysychansk, cel puțin dinspre sud, concentrându-se posibil pe tăierea ultimei autostrăzi care leagă Severodonetsk și Lysychansk cu restul Ucrainei.

Trupele ruse au abandonat probabil obiectivul de a finaliza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene de la Donețk la Izyum în favoarea cuceririi Regiunii Luhansk.

În viitorul apropiat, cel mai probabil, va începe contraofensiva ucraineană în zona Izyum.

Forțele ruse întăresc așezările ocupate din sud, ceea ce indică faptul că trupele ruse încearcă să stabilească controlul permanent în regiune.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel