Război în Ucraina, evoluții: Odesa, atacată cu rachete din Marea Caspică / Mariupol, noi ofensive ale Rusiei / Harkiv, trei localități recuperate de la invadatori

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

O rachetă a lovit sâmbătă infrastructura din oraşul Odesa, situat în sudul Ucrainei, au indicat autorităţile locale într-un comunicat online.

 

Odesa

La ora 13:20 în Odesa și în regiune a anunțat o alertă aeriană. Zece minute mai târziu, cetățenii au auzit explozii.

"Odesa a fost lovită de o rachetă. A fost afectată infrastructura", se arată în document.

Potrivit Comandamentului Aerian Sud al Ucrainei, rachetele de croazieră au fost lansate de pe aeronava strategică rusă TU-95, aflată deasupra Mării Caspice. Ar fi fost distruse două rachete de croazieră inamice (Kh101) și 2 UAV-uri de nivel operațional și tactic, care probabil erau utilizate pentru corecția zborului rachetelor de croazieră, scrie UkrainskaPravda

În urma tirurilor de rachete, un bloc de locuințe din Odesa a fost lovit, 5 persoane au fost ucise, printre morți un bebeluș de trei luni, alți 18 ucraineni au fost răniți, se arată în canalul de Telegram al lui  Andryi Yermak. ”Și, cel mai probabil, vor fi mai mulți...”

Potrivit informațiilor preliminare, focosul rachetei nu a explodat. Toți locuitorii au fost evacuați din clădire.

Corespondentul Dumskaya de la fața locului relatează că racheta a străpuns o clădire rezidențială în zona etajelor 3-4 și a rămas blocată în interior. Potrivit informațiilor preliminare, focosul rachetei nu a explodat; la fața locului lucrează tehnicieni pirotehniști.

Locuitorii sunt îndemnați să fie în adăposturi până la ridicarea alertei aeriene. De asemenea, autoritățile cer să nu publice niciun videoclip sau fotografii.

Mariupol

Forţele ruse şi-au reluat ofensiva asupra combinatului Azovstal din Mariupol.

"Duşmanul încearcă să sufoce rezistenţa finală a apărătorilor Mariupol în zona Azovstal", a spus Oleksii Arestovici într-o intervenţie la televiziunea naţională.

Forţele ruse nu au realizat progrese majore în ultimele 24 de ore în pofida intensificării activităţii, în condiţiile în care contraatacurile ucrainene continuă să le obstrucţioneze eforturile, a anunţat sâmbătă dimineaţă serviciul britanic de informaţii militare.

Harkiv

Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă au recucerit trei sate în apropiere de Harkiv.

"Forţele noastre armate ucrainene au reuşit o contraofensivă lansată ieri dimineaţă. După lupte crâncene, unităţile noastre au alungat trupele ruseşti din Bezruki, Slatina şi Prudianka", a declarat pe Telegram Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov.

Dintre cele trei localităţi situate la nord de Harkov, Prudianka este cea mai apropiată de frontiera rusă, la doar 15 km de aceasta.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, oraşul Harkiv, bombardat cu regularitate de artileria rusă, rămâne "parţial blocat" de forţele ruse, care "îşi întăresc poziţiile" în sudul oraşului.

În regiunea Doneţk, trupele ruse "îşi concentrează eforturile" în zona dintre Slaviansk şi Kramatorsk, potrivit lui Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În zona Lugansk, trupele ruse "continuă să atace" oraşele Rubijne şi Severodoneţk, capitala de facto a părţii acestei regiuni rămase sub control ucrainean, conform guvernatorului său Serghii Gaidai.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel