”Rămâneți furioși!” - Îndemnul lui Obama către tineri, în discursul său de la COP26

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Vorbind la Glasgow, Obama a fost primit cu aplauze când a urcat pe scenă și la sfârșitul discursului său, dar nu a scăpat de criticile venite din partea activiștilor.

Fostul președinte american i-a îndemnat pe tineri să ”rămână furioși” în lupta împotriva schimbărilor climatice și să exercite presiuni politice pentru a face o schimbare, dar a avertizat că aceștia vor trebui să accepte și anumite compromisuri.

Obama a spus că lumea nu este „departe de punctul unde ar trebui să fim” pentru a evita o viitoare catastrofă climatică.

El a criticat „ostilitatea activă a lui Donald Trump față de știința climatică”, dar a spus că SUA sunt gata să conducă din nou lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează BBC.

De asemenea, Obama i-a certat pe liderii Chinei și Rusiei pentru că nu au participat fizic la summitul COP26, dar a atras atenția că majoritatea statelor nu și-au îndeplinit angajamentele pe care le-au făcut în Acordul de la Paris din 2015.

Cu toate acestea, activiștii s-au grăbit să evidențieze angajamentele care au fost încălcate de propria sa administrație, inclusiv eșecul punerii în practică a unei promisiuni cheie a țărilor dezvoltate, aceea de a susține cu 100 de miliarde de dolari pe an finanțarea proiectelor pentru climă derulate de statele sărace.

Obama a vorbit în discursul său și despre tinerii activiști, despre care el a spus că au „dreptul să fie frustrați”.

Adresându-se în mod direct tinerilor, el a spus că „nu pot ignora politica” și că, în timp ce proteste și hashtag-urile sensibilizează, aceștia ar trebui să se implice în politică.

"Nu trebuie să fii mulțumit de asta, dar nu poți ignora asta. Nu poți fi prea curat pentru [politică]".

Referindu-se la obiceiurile de cumpărături ale propriilor fiice, el le-a cerut tinerilor să susțină afacerile bazate pe sustenabilitate și să le boicoteze pe cele care nu au această componentă.

 

”Pregătește-te pentru un maraton, nu pentru un sprint"

"Toți tinerii de acolo - vreau să rămâneți furioși. Vreau să rămâneți frustrați", a spus el.

"Dar canalizează acea furie. Valorifică frustrarea. Continuă să împingi din ce în ce mai mult pentru a obține și mai mult. Pentru că de asta este nevoie pentru a face față provocărilor. Pregătește-te pentru un maraton, nu pentru un sprint."

El a onorat devotamentul unor activiști precum Greta Thunberg care „formează mișcări ce depășesc granițele fizice ale unui stat” și i-a îndemnat pe tineri să iasă și să voteze pentru politicienii care vor lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Votează de parcă viața ta depinde de asta, pentru că așa este”, a spus el.

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel