Rachete în Ucraina. SUA caută soluții: PATRIOT, la schimb cu S-300 de la Slovacia / Cereri INFORMALE către Turcia pentru S-400

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Sistem de rachete rusesc
Sistem de rachete rusesc

Primele elemente ale sistemului de apărare aeriană Patriot au început să sosească în Slovacia.

Sitemul va fi relocat din alte țări NATO și va fi operat de militari germani şi olandezi. În total, pe teritoriul slovac vor fi amplasate trei sisteme Patriot, unul din Olanda și două sisteme din Germania.

Amplasarea iniţială va fi la baza aeriană Sliac, din centrul Slovaciei, pentru a întări apărarea flancului estic al NATO, scrie Agerpres.

Slovacia se declarase joi dispusă să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică, dacă aliaţii din NATO le găsesc un înlocuitor.

"Am discutat cu SUA, cu Ucraina şi cu alţi aliaţi asupra posibilităţii de a desfăşura, trimite sau livra sisteme S-300 ucrainenilor şi suntem dispuşi să o facem", a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad

Șansele pentru S-400 din Turcia - foarte mici

Administrația Biden ceruse statelor care dețin echipamente de fabricație rusească, inclusiv S-300 și S-400, să ia în considerare transferul lor în Ucraina.

Reuters notează că Statele Unite încearcă să convingă Turcia să-și transfere sistemul de apărare S-400 și au discutat neoficial cu autoritățile turce despre acest subiect. Până acum, nu a fost făcută nicio cerere expresă sau oficială, au declarat sursele pentru Reuters.

Autoritățile turce nu au comentat propunerea SUA referitoare la transferul către Ucraina a sistemelor S-400 ale Ankarei.

Surse și analiști turci spun că subiectul este foarte delicat pentru Turcia, invocând probleme variind de la obstacole tehnice legate de instalarea și operarea S-400-urilor în Ucraina, până la preocupări politice, decizia Ankarei putând duce la înghețarea relațiilor cu Moscova.

 

Sisteme S-300 din Bulgaria și Grecia?

În acest moment, Bulgaria nu va da nimănui nici sisteme de apărare aeriană, nici alte rachete, a semnalat şeful guvernului bulgar.

Continuăm să sprijinim puternic Ucraina şi îi vom furniza ajutor umanitar, pe lângă primirea a cât mai mulţi refugiaţi posibil, a adăugat premierul Petkov, care se va întâlni sâmbătă la Sofia cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, citat de DefenseRomania.

Grecia a respins o cerere informală a Ucrainei de a trimite un alt tip de rachete sovietice, TOR-Μ1 și Osa-AK, deoarece țara consideră că acestea ar putea fi în continuare necesare forțelor sale armate, potrivit Kathimerini.

Aceleași surse au dezvăluit că Atena nu a primit încă o solicitare de a trimite niciunul dintre sistemele sale de rachete antiaeriene S-300 de fabricație rusă în Ucraina, care sunt stocate în Creta.

Până acum, Grecia s-a limitat să trimită în Polonia două avioane de transport C-130 încărcate cu ajutor militar, inclusiv lansatoare portabile de rachete, muniție și puști Kalashnikov.

 

Ce ar vrea Kievul

Autoritățile ucrainene și-ar dori, pe lângă un ”no-fly-zone” pe cerul Ucrainei, sisteme pe care să le cunoască și să le utilizeze rapid, fară instructaj prealabil.

Într-un discurs virtual la Congresul SUA din 15 martie, Zelenskyi a cerut parlamentarilor americani și Casei Albe să livreze arme capabile să-și apere țara împotriva atacurilor aeriene și a atacurilor cu rachete rusești. 

El a menționat în discursul său sistemul de apărare antiaeriană S-300.

„Este o solicitare prea mare, aceea de a crea o zonă interzisă a zborului deasupra Ucrainei pentru a salva oamenii? Dacă este prea mult, oferim o alternativă. Știți de ce fel de sisteme de apărare avem nevoie: S-300 și altele”, a spus președintele ucrainean.

 

Grecia, pe lista statelor cu S-300

 

Sistemul de rachete sol-aer (SAM) S-300 al Greciei se bazează pe Creta . Până în prezent, Grecia a efectuat mai multe teste asupra sistemului, inclusiv exerciții cu foc viu. Mai important, armata greacă a organizat acele exerciții la Instalația de tragere a rachetelor NATO (NAMFI).

Vorbind la Fox News, Keith Kellogg, fostul consilier pentru securitate națională al vicepreședintelui Mike Pence, a remarcat că Occidentul ar trebui să solicite transferul de instalații S-300 din statele NATO care dețin astfel de echipamente.

Generalul a spus că Grecia, Bulgaria și Slovacia, au tehnologia de rachete S300, care a fost proiectată inițial de Moscova.

 

Relația Turcia-Rusia

Analiștii arată că Ankara încearcă să nu deranjeze prea mult Moscova, cu care are legături strânse în domeniul energiei, apărării și turismului. 

Totuși, până acum Ankara a vândut drone militare Kievului și a semnat un acord pentru produce mai multe astfel de aparate, deranjând Kremlinul.

Turcia se opune, de asemenea, politicilor rusești în Siria și Libia, precum și anexării Crimeei din 2014.

„Turcia se află oricum pe gheață subțire, iar un transfer de S-400 ar conduce cu siguranță la o reacție furioasă  a Rusiei”, a declarat Aaron Stein, director de cercetare la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din Philadelphia. „S-400 a devenit, pentru Erdogan, un simbol al suveranității turce, așa că o astfel de mutare nu ar fi deloc simplă”, mai spune expertul.

Washington a cerut în repetate rânduri Ankara să scape de bateriile de rachete sol-aer construite de Rusia, de când a sosit prima livrare în iulie 2019. Statele Unite au impus sancțiuni industriei de apărare a Turciei și au scos Turcia, membru NATO, de pe F-35. programul avioane de luptă ca urmare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel