PUZ Sector 6 a fost anulat definitiv de instanţă

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Planul urbanistic coordonator al Sectorului 6 a fost anulat definitiv în instanţă, transmite primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

"PUZ Sector 6 a fost anulat definitiv de instanţă. Este o confirmare a ceea ce spun de ani de zile: urbanismul din Bucureşti a fost o golănie, iar PUZ-urile de sector apogeul. Consecinţele acestei dezvoltări haotice şi ilegale sunt dispariţia spaţiilor verzi, aglomerarea traficului rutier, pierderea potenţialului turistic al oraşului, insecuritatea juridică şi investiţională (cumperi o casă şi nu eşti sigur că nu te trezeşti cu un bloc pe parcela vecină), distorsionarea pieţei de profesionişti (este preferat arhitectul care obţine un etaj în plus) şi multe altele", a scris edilul general pe Facebook.

Potrivit acestuia, prin suspendarea PUZ-urilor de sector, Municipalitatea a "pus capăt acestui fenomen", iar prin noua Comisie Tehnică de Urbanism se pun bazele "dezvoltării urbane corecte" a Capitalei. Nicuşor Dan adaugă că Bucureştiul are nevoie de dezvoltare şi de dezvoltatori privaţi, dar că această dezvoltare trebuie să se facă "pe baze profesionale corecte", în interes public.

"Reamintesc că şi celelalte PUZ-uri de sector sunt contestate în instanţă. În paralel, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii verificarea legalităţii acestor PUZ-uri şi Prefectului Capitalei atacarea lor în instanţă. O cercetare penală este de asemenea în curs la DNA, în urma unei sesizări pe care am făcut-o în 2018", menţionează sursa citată.

Ce se întâmplă cu PUZ-urile de sectoare



Pe 26 februarie, CGMB a aprobat suspendarea pentru o perioadă de un an a PUZ-urilor coordonatoare pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6.

Pe 2 iunie, Nicuşor Dan transmitea că a identificat 23 de motive de nelegalitate în cele cinci PUZ-uri de sector şi că va cere prefectului să atace în instanţă aceste planuri urbanistice coordonatoare. El menţiona că o echipă de specialişti a întocmit un raport asupra oportunităţii urbanistice a acestor PUZ-uri de sector, iar concluzia studiului este că acestea nu prezintă probleme punctuale, ci sunt "fundamental greşite pe suprafeţe consistente de teren". Ca urmare, a susţinut Nicuşor Dan, problemele nu pot fi soluţionate prin amendamente punctuale.

În noiembrie 2020, Alexandru Gâdiuţă (USR), actual viceprimar al Sectorului 6, anunţă că a fost anulată în primă instanţă hotărârea de Consiliu General al Capitalei prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal Coordonator Sector 6, aceasta fiind suspendată până la soluţionarea definitivă a cauzei.

"Am câştigat procesul împotriva Primăriei Capitalei, a Primăriei Sectorului 6 şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti în legătură cu Planul Urbanistic Zonal aprobat la iniţiativa administraţiilor Firea-Mutu-PSD în februarie în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Tribunalul Bucureşti a conexat două dosare 18.680/3/2020 şi 12.968/3/2020 şi ne-a dat dreptate, admiţând cererile reclamanţilor Alexandru Gâdiuţă, Chiricescu Sabin Doru şi Asociaţia Salvaţi Zona Verde Domnişoara Pogany. Au fost anulate în primă instanţă hotărârile CGMB nr. 68/14.02.2020 prin care a fost aprobat PUZ-ul şi nr. 336/14.08.2020 care prevedea mai multe modificări, amândouă hotărârile fiind şi suspendate până la soluţionarea definitivă a cauzei", scria Gâdiuţă pe Facebook.

El menţiona că PUZ-ul respectiv este unul "extrem de nociv", reprezentând "un asalt asupra spaţiilor verzi şi o posibilă sursă de puncte de haos în zone deja cu probleme", precum Prelungirea Ghencea sau Grozăveşti.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel