Putin nu renunță la Odesa. ”Există Basarabia. Încearcă să o desprindă”. Rolul VITAL jucat de Insula Șerpilor

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Rusia continuă agresiunea armată pe scară largă împotriva Ucrainei.

Armata rusă încearcă să preia sub control deplin teritoriul regiunilor Donețk, Luhansk și Herson și pentru a menține coridorul între aceste teritorii și Crimeea ocupată, relatează agenția de presă UNN.

Eforturile principale ale Rusiei s-au concentrat pe distrugerea infrastructurii aerodromurilor pentru a împiedica acțiunile aeronavelor ucrainene, inclusiv cele ale mult-temutelor drone Bayraktar TB2, spune Statul Major al Ucrainei.

Insula Șerpilor - platformă de atac

În sudul Ucrainei, Insula Șerpilor rămâne principalul punct unde au loc confruntări militare. Pozițiile rușilor de pe Insula Șerpilor sunt permanent atacate de forțele ucrainene de aproape o săptămână.

Zilele trecute, Bayraktar TB2 au distrus o navă rusească de desant Serna și două bărci de asalt Raptor. O a treia barcă de asaslt Raptor a fost grav avariată. De asemenea, o unitate a Forțelor Armate ale Ucrainei a distrus un elicopter, care era aterizat pe stâncă. 

Într-un interviu pentru publicația NV, expertul militar Oleg Jdanov este de părere și că Rusia încearcă să deschidă un al doilea front în sud pentru a ataca Odesa, iar zona Transnistriei ar putea fi folosită ca punct de pornire.

”Odesa îi îngrijorează (pe ruși n.r.) cel mai mult. Chiar mai mult decât regiunile de vest ale Ucrainei. De ce? Pentru că nu încetează să încerce să deschidă al doilea front. Pentru a face acest lucru, este necesară debarcarea unui grup de desant și întărirea unui grup de trupe staționate în Transnistria, arată Jdanov.

”Să lămurim lucrurile. Există într-adevăr o problemă uriașă privind debarcarea la Odesa. Cel mai probabil nu va funcționa. Dar mai există Basarabia, pe care încearcă să o desprindă din Ucraina continentală, distrugând drumuri, și anume podul de peste limanul Nistrului (podul de la Zadoka n.r.)”, mai spune expertul.

Expertul Oleg Jdanov explică și care este rolul Insulei Șerpilor într-un viitor atac al Odesei.

De ce este o bătălie atât de acerbă pentru Insula Șerpilor? Ei vor să-l folosească drept trambulină pentru ca Escadrila Mării Negre (a Rusiei) să aterizeze. Dacă echipamentele de apărare antiaeriană sunt dislocate pe Insula Șerpilor, vor putea acoperi escadrila din aer, se vor apropia de Basarabia și vor încerca să trimită un grup de desant (spre Odesa n.r.)”, susține Jdanov.

Ultimele desfășurări din Ucraina

Statul Major avertizează că există posibilitatea unor lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii Ucrainei, lansate de către unitățile forțelor armate ale Federației Ruse care se află pe teritoriul și în spațiul aerian al Republicii Belarus.

Se raportează că rușii nu au desfășurat operațiuni ofensive active în zona Harkiv. Principalele eforturi s-au concentrat pe prevenirea înaintării trupelor ucrainene. Gruparea a fost consolidată prin relocarea unităților din Districtul Militar de Vest din zona de recuperare. Infrastructura militară și civilă continuă să fie bombardată.

”În direcția Izyum, inamicul și-a regrupat unitățile, și-a completat rezervele pentru a-și crește capacitățile ofensive și a efectuat recunoașteri aeriene cu ajutorul UAV-ului Orlan-10 pentru a identifica pozițiile trupelor noastre”, se mai arată în comunicatul forțelor ucrainene.

Așadar, notează în Statul Major, în ultimele zile inamicul și-a intensificat ostilitățile. Rusia încearcă să ajungă la granițele administrative ale regiunilor Lugansk și Donețk. S-au efectuat regrupări, refacerea pierderilor, creșterea sistemelor de apărare aeriană și a logisticii, probabil pentru a intensifica ostilitățile în așezările Severodonetsk și Lysychansk.

„În direcția Mariupol, intensitatea ostilităților a fost redusă”, a spus Statul Major.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel