Putin comandă DIRECT pe front ”la nivel de colonel”. Cristian Diaconescu: Are probleme mai SERIOASE. ”Sunt trei TEME mari pe masă”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Președintele rus ar lua decizii la ”nivel de colonel sau brigadier”, susțin unii experți militari.

Pare că Vladimir Putin a luat războiul din Ucraina ”pe persoană fizică” și s-ar implica personal în deciziile de pe câmpul de luptă, în confruntările din estul Ucrainei.

Publicația TheGuardian, care citează mai mulți experți militari, spune că unele mișcări ale forțelor militare ruse au loc în urma ordinelor primite direct de la Kremlin și exemplifică prin eșecul major de săptămâna trecută, survenit în urma încercării trupelor ruse de a traversa râul Siverski Doneț.

În urma ordinelor primite de la Putin, aproape 500 soldați ar fi murit și peste 70 de vehicule blindate au fost pierdute în încercarea de traversare a râului, care pe hartă apărea ca un obstacol minor, dar la fața locului situația era mult mai complicată, terenul fiind unul mlăștinos și greu de străbătut.

Prof. Sir Lawrence Freedman de la King's College din Londra, arată informațiile sunt plauzibile: „Putin a urmărit îndeaproape operațiunea militară (...) făcând presiuni mari pentru a avea victorii rapide. Aceasta a fost problema în special cu a doua etapă a războiului, în Donbas”.

Putin are probleme mai serioase

Cristian Diaconescu este de părere că Putin a realizat care sunt limitările armatei sale și ”pare că începe să se limiteze acolo unde poate. Mariupolul este cam ultima redută pe care a fost capabil să o preia. A ajunge la Odesa înseamnă să intrăm în altă strategie”, Diaconescu sugerând că Rusia nu are capacitatea să lupte eficient pentru capturarea marelui port de la Marea Neagră.

Fostul ministru de externe crede că Putin are probleme mai serioase de rezolvat decât cele legate de mutarea trupelor pe câmpul de luptă.

Diaconescu vede trei amenințări serioase pe care liderul de la Kremlin le are în față: sancțiunile economice masive, dorința unor state europene de a vedea Rusia învinsă din punct de vedere militar și ajutorul american fără precedent pentru răspunsul la invazia rusă.

Din punct de vedere al deciziei sale, sunt trei teme mari pe masă:

Prima, se pare că europenii au ajuns la limita nivelului de sancțiuni, adică nu pot să treacă la nivelul 7 de sancțiuni (oprirea gazelor naturale n.r.). Germania, dacă blochează tot importul de gaz, intră în recesiune. Dacă Germania intră în recesiune, intră toată Europa în recesiune, iar Putin știe asta.

Doi, există două curente de gândire cu privire la cum se termină. Din punctul de vedere al Poloniei și statelor baltice, totul trebuie să se termine prin înfrângerea Federației Ruse pe câmpul de luptă. Din punctul de vedere al altora, există nuanțe.

Trei, Statele Unite este cât se poate de categorică. Ajutorul de 40 de miliarde de dolari este fără precedent. Așa ceva nu a mai existat vreodată. Or, un astfel de ajutor generează un tip de răspuns la amenințare extrem de serios”, arată fostul ministru de externe.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel