Putin a judecat totul greșit, NEMULȚUMIREA se răspândește în cercurile militare. Asocierea cu Moscova DĂUNEAZĂ, iar Xi Jinping știe asta

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Vladimir Putin și tancul rusesc
Vladimir Putin și tancul rusesc

Consilierii săi nu îndrăznesc să spună adevărul președintelui rus.

Secretul privind care sunt sursele de informații americane de la Kremlin este păstrat cu strictețe, dar este evident că SUA a reușit să decripteze cel mai bine mișcările lui Putin, încă de când Rusia a început să adune trupe în jurul graniței cu Ucraina, în ultimele luni ale anului trecut.

Americanii cred că Putin a fost indus în eroare și că consilierii lui de rang înalt. Aceștia îl dezinformează pe Vladimir Putin cu privire la dificultățile armatei ruse în Ucraina, potrivit rapoartelor serviciului american de informații, scrie New York Times.

Potrivit mai multor oficiali americani, se pare că există tensiuni tot mai mari între Putin și Ministerul Apărării, inclusiv însuși ministrul Serghei Șoigu, care făcea parte din cercul apropiat al lui Putin.

Călcâiul lui Ahile al lui Putin

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken spunea zilele trecute că consilierii lui Putin nu îi oferă informații exacte și complete.

”În ceea ce privește președintele Putin, pot repet ceea ce am spus mai înainte, călcâiul lui Ahile al autocrației este că în astfel de sisteme nu există persoane care să aibă capacitatea de a spune adevărul celor puternici", a spus Blinken. ”Și cred că vedem asta acum în Rusia”.

Și britanicii sunt de părere că Putin a calculat greșit situația din Ucraina.

Sir Jeremy Fleming, șeful departamentului de informații cibernetice al UK, a declarat că liderul de la Kremlin a făcut o eroare majoră și a ”calculat profund greșit” situația din Ucraina, scrie BBC.

”Este clar că a judecat greșit rezistența poporului ucrainean. El a subestimat consecințele economice ale regimului de sancțiuni”, a declarat Fleming.

Relația cu Xi

Sir Jeremy Fleming mai arată că poziționarea Rusiei în siajul Chinei este evidentă.

Oficialul a mai spus că Kremlinul vede China în criza actuală ca un furnizor de arme, tehnologie și o piață potențială pentru petrol și gaze, dar că președintele Xi are o viziune ”mai nuanțată” asupra relației, iar asocierea cu Moscova ”nu servește cel mai bine” intereselor globale ale Beijingului.

Beijingul „dorește să stabilească (...) normele pentru o nouă guvernare globală”, a remarcat Fleming. Totuși Rusia este un regim ”care ignoră toate (normele n.r) în mod intenționat și ilegal. (...) Unele dintre interesele lor sunt în conflict, iar Rusia ar putea fi scoasă din ecuație”, mai spune oficialul britanic, citat de FT.

Izolarea l-a costat

Alți oficiali americani au spus că izolarea lui Putin în timpul pandemiei și disponibilitatea sa de a-și mustra în mod public consilierii care nu îi împărtășesc opinia a creat un sentiment de prudență sau chiar de teamă în rândul ofițerilor superiori ruși. Oficialii cred că Putin primește rapoarte incomplete sau prea optimiste cu privire la progresul forțelor ruse, ceea ce duce la neîncrederea în consilierii săi militari.

Putin nu părea să știe că Rusia folosește recruți în Ucraina și că printre cei uciși în lupte se numără noi recruți, spun oficialii americani.

Dacă acest fapt ar fi adevărat, ignoranța lui Putin arată o „ruptură clară în fluxul de informații exacte care vin către președintele rus”, potrivit unui oficial american. Acum există o „tensiune constantă” între Putin și ministerul apărării, a spus oficialul.

Evaluarea serviciului american de informații mai arată că Putin nu are o perspectivă completă despre cât de dăunătoare sunt cu adevărat sancțiunile occidentale pentru economia rusă.

Unii au ajuns în arest la domiciliu

Unii oficiali americani cred că înalți oficiali ruși se feresc să facă evaluări exacte ale situației din Ucraina, poate temându-se că, în calitate de purtători de vești proaste, vor fi acuzați de eșec pe câmpul de luptă.

Putin ar fi plasat doi oficiali de rang înalt în arest la domiciliu pentru că i-au adus informații inexacte înainte de invazie.

Odată cu tot mai multe dovezi ale frustrării din ce în ce mai mari a lui Putin, partea americană a devenit din ce în ce mai convinsă în ultimele săptămâni că Putin nu primește informațiile corecte de la ministerul său apărării și de la înalți oficiali. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel