Proiect. Polonezii ar putea primi un statut special în Ucraina. ”Cu acest gest al președintelui, Ucraina ne invită simbolic”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Zelenski a înaintat Radei Supreme un proiect de lege privind acordarea unui statut special polonezilor din Ucraina.

De asemenea examenul de obținere a cetățeniei ucrainene ar putea include teste despre statul și limba ucraineană.

Președintele Poloniei Andrzej Duda a declarat că președintele Zelenski a înaintat Radei Supreme un proiect de lege privind acordarea unui statut special polonezilor din Ucraina, arată publicația ucraineană Hromadske.

Președintele Poloniei a subliniat că în relațiile polono-ucrainene din zilele noastre există mai multe fapte decât vorbe, iar „vorbele nepăsătoare, prostești au consecințe imediate”.

”Astăzi, președintele Zelenski a înaintat Radei Supreme un proiect de lege privind acordarea polonezilor unui statut special în Ucraina. Astăzi, cu acest gest al președintelui, Ucraina ne invită simbolic: `Vă primim aici cu drepturi speciale` ”, a spus liderul polonez.

Duda a spus că în timpul comemorării victimelor tragediei Volîn nu se pune problema de răzbunare.

„Nu despre răzbunare verbală, nu, Doamne ferește, despre răzbunare fizică. Știți cine beneficiază? Acea țară, care astăzi încearcă să priveze Ucraina de libertatea și pământul său, să-i ia independența Ucrainei, marele vis al propriei țări suverane, independente, puternice, pe care ucrainenii o pun în aplicare de ani de zile”, a declarat președintele polonez.

Pe 22 mai, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și președintele Poloniei Andrzej Duda au convenit să semneze un acord bilateral privind controlul comun la frontieră și vamal. În timpul unui discurs la Rada Supremă, Zelenski a anunțat că un proiect de lege privind statutul juridic special al cetățenilor polonezi din Ucraina va fi înaintat parlamentului în viitorul apropiat.

Zelenski promite examen obligatoriu pentru dobândirea cetățeniei ucrainene

Totodată, ca răspuns la o petiție adresată online, pe siteul președinției, liderul ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat că a discutat cu prim-ministrul Denys Șmîhal să analizeze oportunitatea introducerii unui examen obligatoriu pentru obținerea cetățeniei ucrainene.

”Problema introducerii unui examen obligatoriu pentru obținerea cetățeniei ucrainene va necesita o reglementare legislativă. Prin urmare, am făcut apel la prim-ministrul Ucrainei cu o solicitare de a rezolva în mod cuprinzător problema care a fost ridicată în petiția electronică”, se arată în răspunsul furnizat de președinție prin intermediul platformei electronice.

Se menționează că autorul petiției electronice va fi informat cu privire la rezultatele examinării problemelor ridicate.

Potrivit textului petiției, autorul propune implementarea unui examen obligatoriu pentru obținerea cetățeniei ucrainene, care va include un test de limba ucraineană, un test de istoria Ucrainei, un test de cunoaștere a Constituției Ucrainei și a Imnul Național al Ucrainei.

„Forțele armate ale Ucrainei, voluntarii și toți ucrainenii implicați fac tot posibilul pentru a păstra integritatea Ucrainei. A fi ucrainean este un privilegiu și în același timp o responsabilitate. Pe lângă setul de documente, candidații trebuie să-și arate respectul și interesul real pentru dobândirea cetățeniei ucrainene”, a rezumat autorul petiției.

Examenul nu exclude furnizarea documentelor necesare, ci ar trebui să se adauge la formalitățile care însoțesc procesul de dobândire a cetățeniei ucrainene, arată publicația Fakty.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel